Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice hărțuirea la locul de muncă, existând amenzi consistente pentru astfel de comportamente.

Hărțuirea la locul de muncă va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei.

De asemena, organizațiile vor trebui să asigure măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică. În caz contrar, riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Există și amenzi pentru situațiile în care organizațiile încurajează sau instigă hărțuirea. Aici, amenzile sunt cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

”Constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre urmatoarele forme: conduita ostilă sau nedorită, comentarii verbale și acţiuni sau gesturi.

Citeste si:
Nesimțire la Vadu: a intrat cu cabina de TIR pe plaja sălbatică
Nesimțire la Vadu: a intrat...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Constituie hărţuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă”, se arată în textul legii promulgate de președinte.

Legea mai prevede și că ”niciun angajat nu va fi sancţionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă.”Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.