Social 28 Iulie 2020 11:52

Premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-au întâlnit astăzi, la sediul Ministerului Sănătății, cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas și Federaţiei Solidaritatea Sanitară, unde au discutat despre măsurile pe care trebuie să le ia în sistemul sanitar, în contextul pandemiei de coronavirus.

După întâlnire, premierul Orban a declarat că a vorbit despre limitarea timpului de lucru pentru persoane care au echipament, dar și despre sporuri.

„Pentru Direcțiile de Sănătate Publică avem nevoie de medici generaliști, de medici infecționiști, de asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităților DSP-urilor. De asemenea, în special în spitalele COVID, secțiile exterioare, care sunt destinate tratării pacienților cu forme ușoare, avem nevoie de cadre medicale.

Noi am apelat la voluntariat. Aici răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul așteptărilor și, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detașării. Ce am discutat într-adevăr este ca pentru anumite categorii de personal, cum sunt medicii anesteziști care lucrează în Secțiile de Terapie Intensivă, acel sport de 50% care pe care îl primesc pentru detașare să fie suplimentar față de sporul pe care îl primesc cei din Secțiile de Terapie Intensivă. Și aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanță de urgență”, a explicat premierul.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Sanitas, a reieșit faptul că sunt nemulțumiți de neplata sporurilor, dar și de alte neajunsuri din sistemul de sănătate, care s-au acutizat în vreme de pandemie.

„De asemenea, am convenit să creștem salariile în Direcțiile de Sănătate Publică, în special pentru cei din inspecție, pentru medicii care sunt funcționari publici, pentru celelalte categorii de angajați care au salarii mult mai mici în raport cu salarii similare din alte structuri ale sistemului de sănătate”, a mai adăugat Orban.

Noi precizări cu privire la purtarea măștii în aer liber

Tot astăzi, premierul a explicat că măsura de purtare a măștii în aer liber este una care va fi luată de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și se va impune doar în anumite zone.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

„Există o propunere formulată de specialiștii din cadrul Comitetului Național de Suport Științific să nu reglementăm la nivel național, ci să lăsăm la nivel local reglementarea.

Mi s-a semnalat că în Galați sau Brăila, pe faleză este foarte aglomerat. De asemenea, în piețe sau în locuri unde se așteaptă, locuri în care distanțarea nu este posibil. În aceste locuri s-ar putea lua măsura de a fi obligatorie purtarea măștii și în aer liber.

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vor lua măsura în urma unei analize foarte atente și numai în anumite zone, în anumite intervale orare.

La nivelul municipiului București se va face o analiză de către Comitetul local și se vor impune măsurile necesare”, a mai spus Orban, citat de Evenimentul Zilei.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Iulie 2020 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.