Senatul a adoptat un proiect de lege prin care Ministerul Educației va putea emite tichete valorice pentru plata serviciilor after-school.

Tichetele se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele primare, din învățământul de stat sau privat.

Tichetul are scop exclusiv educațional, nu poate fi transferat, iar școlile vor deconta serviciul. Tichetul va fi acordat pe baza unei cereri făcute de părinte.

Tichetul va avea o valoare variabilă, stabilită în funcție de indicatorul social de referință și se indexează anual cu indicele de inflație.

În expunerea de motive, se arată că ”tichetul reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor.”

Citeste si:
Iohannis solicită reexaminarea legii privind organizarea alegerilor...
Iohannis solicită...

  • Statul finanţează programul „Şcoala după şcoală” pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinţi, reprezentanţi legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea 272/2004 privind şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaţionale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul „Şcoala după şcoală”.

  • Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.

  • Tichetele educaţionale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului „Şcoala după şcoală”. Tichetele educaţionale nu sunt transferabile altor persoane. Utlilizarea tichetelor educaţionale în alt scop îi obligă pe beneficiari la plata contravalorii.

  • Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscriși copiii.

  • Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului „Şcoală după şcoală”.Noua lege, dacă va fi promulgată de președinte, va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.