Social 24 Iulie 2020 11:38

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează că România ar putea ajunge în situația dramatică în care s-au aflat Italia și Spania, din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta a mai spus că am putea reintra în starea de urgență „dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul”.

Carantina o să o putem da la diverse localități când întrunesc niște criterii și avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!”, a declarat ministrul Sănătății într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Acesta insistă ca toată lumea să respecte regulile, pentru că altfel „vom ajunge la suprapopularea sistemului medical și la acele imagini din Italia și Spania”.

Nelu Tătaru consideră că situația nu este scăpată de sub control, dar o parte din vină pentru creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă „o avem cu toții”.

În opinia mea, situația nu a scăpat de sub control, numai că trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele și săptămânile, chiar lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia. Suntem în acel moment în care ne uitam spre vamă ce va veni de sărbătorile pascale.

Cam asta se întâmplă și astăzi, numai că astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în aceste patru luni luni și avem niște instigări la nerespectarea unor reguli. Suntem într-un moment în care avem de asigurat o capacitate de diagnostic și tratament a celor care sunt pozitivi și trăiesc boala, precum și un moment în care tot ce ar trebui să însemne direcție de sănătate publică să facă anchete epidemiologice, să identifice, să izoleze sau să carantineze, pentru ca boala să se desfășoare într-un cerc închis, pentru a avea o transmitere comunitară din ce în ce mai mică”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Tătaru susține că încă mai sunt șanse ca în două-trei săptămâni curba infectărilor să se stabilizeze și apoi să înceapă să coboare, dar pentru aceasta, toți trebuie să facem un efort.

Citeste si:
Nelu Tătaru: Masca de protecție trebuie purtată și pe trecerea de...
Nelu Tătaru: Masca de...

Am trecut mai ușor decât alții într-o primă etapă și poate plătim succesul nostru, alții crezând că n-a fost nimic. A venit un moment în care toți ar trebui să ne întoarcem și să apreciem ce-a fost în primele patru luni, munca unui corp medical, și să facem cu toții un efort, poate să revenim, în două săptămâni sau trei săptămâni, când se va consuma acest moment al bolii pentru cei care au în acest moment infecția, pe o pantă care să ne stabilizeze și apoi să meargă descendent”, a conchis Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Iulie 2020 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.