Social 15 Iulie 2020 14:41

Florica Ioniță, parașutist, planorist, instructor de zbor și controlor de trafic aerian, împlinește astăzi 90 de ani.

Florica Ioniță s-a născut pe 15 iulie 1930 la Cotmeana, în județul Argeș, iar pasiunea pentru aviație a descoperit-o în copilărie, după ce a văzut o fată îmbrăcată într-o astfel de uniformă.

A intrat la Școala de Pilotaj pentru avioane cu motor în 1948, fiind fiică și soție de militari de carieră. Din păcate, nu a fost admisă la zbor, deoarece tensiunea sa arterială era prea mică pentru vârsta sa, dar și pentru meserie.

De fapt, a fost vorba despre un mare ghinion, deoarece tensiometrul medicului care a investigat-o era defect.

Florica Ioniță s-a îndreptat către Școala de Parașutism Sportiv, fiind șefă de promoție la absolvire, în 1950. Tot atunci și-a luat și brevetul de pilot de planor, iar în 1952 devenea și instructor de zbor.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 România | 28 iulie 2021: Cazuri noi și decese
Bilanț COVID-19 România | 28...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

În 1957, aceasta a participat la primul său miting de aviație, la manșa unui avion ZLIN-22, într-o formație exclusiv feminină.

Tot în 1957, aceasta a zburat cu un avion ce avea schiuri în locul roților de la trenul de aterizare.

Performanțele, dar și determinarea și pasiunea sa pentru zbor au reușit să o ajute să devină controlor de trafic aerian, un post rezervat bărbaților până la acea vreme.

”Suntem onorați că putem să o sărbatorim pe doamna Florica Ioniță, un simbol de curaj și reziliență pentru fiecare bucureștean! La ceas aniversar vrem să îi oferim o zi specială în care să simtă aprecierea și sprijinul nostru. Eu, impreună cu echipa Centrului pentru Seniori al Municipiului București, vrem să oferim vârstnicilor bucurie și recunoaștere pentru o viață de excepție”, a declarat Alexandra Dobre, director general al Centrului Pentru Seniori al Municipiului București, conform stiri.tvr.ro.

Citeste si:
O româncă face carieră în Turcia. Povestea ei
O româncă face carieră...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.