Social 2 Iulie 2020 13:57

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis patru avertizări cod galben și portocaliu, astfel că România este împărțită între zonele cu caniculă și cele care se pregătesc de vreme rea.

Primul cod galben de caniculă este valabil de joi de la ora 10:30, până sâmbătă la ora 10:00.

În intervalul menţionat va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

ANM a mai emis alte 3 avertizări de instabilitate atmosferică

Primul cod galben de furtuni intră în vigoare de joi, ora 15:00, până vineri la ora 6:00.

În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Codul portocaliu intră în vigoare de azi de la ora 18:00 și este valabil până mâine, la ora 6:00.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80-90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35-60 l/mp.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Un alt cod galben de vreme instabilă va intra în vigoare pe 3 iulie, ora 06:00 – 4 iulie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp, potrivit meteorologilor.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Iulie 2020 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.