Social 25 Iunie 2020 16:46

Curtea Constituțională (CCR) a decis astăzi că Parlamentul nu are drept decizional asupra Hotărârii de prelungire sau instaurare a stării de alertă. De asemenea, CCR spune că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale, acestea neputând fi dispuse prin ordin de ministru.

Avocatul Poporului a fost cel care a atacat la CCR articolele din legea privind starea de alertă, prin care au fost stabilite amenzile și contravențiile pentru încălcarea legii, precum și articolul prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă instituită prin Hotărâre de Guvern.

La sfârșitul lunii mai, Avocatul Poporului a anunțat că articolul 25 alineatul (2) din Legea nr. 95/2006 este neconstituțional, deoarece permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătății).

Articolul 25 alineatul (2) din Legea nr. 95/2006 stabilește că: „măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății”.

De asemenea, Avocatul Poporului a ținut să sublinieze că „trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situaţiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituţionalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situaţii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului. Dispoziţiile legale criticate, fără a stabili în concret garanţii adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertăţii persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătăţii, posibilitatea să legifereze şi să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate”, sesizase Avocatul Poporului, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Iunie 2020 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.