Social16 Iunie 202008:45de Andreea Stefan

Lectura de 2 minute

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a dat declarații referitoare la unele acuzații din ultima perioadă, potrivit cărora guvernanții ar manipula datele despre numărul cazurilor de Covid-19. Rafila susține că modul în care se face această raportare „face practic imposibilă orice manipulare a datelor”.

Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi24.

Medicul spune că acuzațiile politice care au apărut în ultimele zile sunt influențate de „o necunoaștere” a sistemului de raportare.

Rafila consideră că modalitățile de colectare si raportare a datelor pacienților infectați cu Covid-19, dar și de testare ar trebui făcute public.

Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie. (…) Aceste lucruri ar trebui mai mult explicate şi atunci probabil că lucrurile ar intra într-o zonă de relaxare şi lumea nu ar mai avea opinii care probabil că sunt generate de necunoaştere, fie de tot felul de informaţii care circulă în spaţiul public şi care pot să influenţeze opiniile oamenilor chiar şi de bună-credinţă. Dar necunoscând bucătaria practic, pot să aibă opinii diferite”, a mai explicat Rafila, potrivit g4media.ro.

Citeste si:
Avertismentul dr. Virgil Musta: „Nu vom mai avea locuri în spitale”
Avertismentul dr. Virgil...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.