Social 12 Iunie 2020 12:30

Renate Weber, Avocatul Poporului, cere eliminarea măsurii ce interzice intrarea la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională a elevilor care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.

Avocatul Poporului consideră că această măsură încalcă dreptul la educație în condiții egale.

Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”, se arată în recomandarea Avocatului Poporului, publicată pe site-ul oficial.

Prin Ordinul comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului Sănătății nr. 4267/18 mai 2020 s-a stabilit că nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius în unitățile sau instituțiile de învățământ, instituțiile publice, și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a analizat o posibilă faptă de discriminare indirectă, deoarece condiția de participare la examene este una neutră, temperatura corporală fiind măsurată tuturor participanților.

CNCD arată că această condiție, aparent neutră, dezavantajează participanții a căror temperatură depășește limita impusă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Iunie 2020 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.