Social 26 Mai 2020 10:20

După ce a anunțat că va reface slujba de Înviere, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat și care va fi programul slujbei religioase, ce are loc în această noapte.

După ce, în urmă cu câteva zile, reprezentanții Arhiepiscopiei anunțau că va fi oficiată o nouă slujbă de Paște pentru enoriași, aceștia revin și oferă calendarul clar al evenimentului.

Astfel, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:


  • ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;

  • ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

  • După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

Arhiepiscopia notează că se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

De asemenea, conform reprezentanților, Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.”

În urmă cu câteva zile, Arhiepiscopia Tomisului enumera câțiva factori care au dus la această decizie:


  • miercuri, 27 mai, este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii;

  • sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere;

  • nu a fost posibilă pomenirea celor adormiți în cimitire la Paștele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului în cimitire;

  • Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești;

  • rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei.
  • Citeste si:
    Românii vor putea merge la slujba de Înviere. Anunțul făcut de Cîțu
    Românii vor putea merge la...


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.