Social 23 Mai 2020 15:45

Situația măsurării temperaturii la intrarea în spații închise a devenit un subiect spinos în ultimele zile, iar zeci de oameni s-au plâns la Avocatul Poporului.

Renate Weber, Avocatul Poprului, a declarat pentru Digi24 că ”zeci de cetățeni, oameni politici și nu numai” au făcut sesizări cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise.

Weber afirmă că plângerile sunt analizate de către instituție, iar ulterior se va decide dacă va fi sesizată Curtea Constituțională. Oamenii se plâng că le sunt încălcate drepturile prin această măsură, sau că este intruzivă.

Nelu Tătaru și Raed Arafat, susținători ai măsurării temperaturii

În timpul unei vizite la Iași, de vineri, Tătaru spune că măsurarea temperaturii înainte de intrarea într-un magazin este o formă de protecție pentru clienți, chiar și pentru cei care au temperatura ridicată, de peste 37,3 grade Celsius. ”În orice spaţiu închis trebuie să avem un control, că vrem sau nu vrem. Este bine pentru noi. Este un moment în care noi trebuie să gestionăm un minim triaj epidemiologic. Este un minim triaj. Noi o temperatură ne-o luăm şi acasă. Acea exprimare nefericită 'termoscanner'... Nu există. Este un termometru digital cu care noi luăm o temperatură. Are o marjă de eroare”, a afirmat ministrul Sănătății.

De asemenea, Raed Arafat explică măsurarea temperaturii și arată faptul că procedeul nu implică și colectarea de date de vreun fel: „Termoscanarea e făcută de la distanță, printr-un scanner care îți vede temperatura, nu scrie numele tău, nu ia datele tale, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, nu ia nimic, nici măcar nu știe cum te numești. Dacă temperatura e peste un anumit nivel, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru.”


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Mai 2020 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.