Social 7 Mai 2020 08:00

Curtea Constituțională a aprobat sesizarea făcută de Avocatul Poporului referitoare la amenzile date pe perioada stării de urgență. Astfel, CCR a declarat declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Asta înseamnă că restricţiile impuse de Ordonanţele Militare vor fi respectate doar din simpla conştiinţă socială, iar persoanale sau firmele care le încalcă nu mai pot fi amendate. Polițiștii mai pot da amenzi doar dacă Guvernul va emite o nouă Ordonanţă de urgenţă care să pună în acord textul de lege cu decizia de miercuri a CCR.

De ce a declarat CCR amenzile neconstituționale

Judecători CCR susțin că actul normativ prin care au fost instituite aceste amenzi a fost prea general și că nu au existat criterii clare care să impună cuantumul amenzilor. Decizia a fost lăsată la latitudinea polițiștilor care au stabilit arbitrar valoarea amenzilor.

Cuantumul acestor amenzi a fost o altă problemă identificată de judecatorii CCR. Vorbim despre amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

Decizia CCR nu înseamnă că amenzile se șterg de la sine

Este important de notat că decizia CCR nu aduce după sine și revocarea automată a amenzilor.

Dacă ai primit amendă pentru încălcarea ordonanțelor militare, te poți adresa instanţelor de judecată până la 30 mai pentru contestarea sancţiunilor în urma deciziei CCR de neconstituţionalitate, se arată într-un comunicat trimis de Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Dacă ai fost amendat, poți face contestație

Toți cei aproape 300.000 de români amendaţi începând cu data de 31 martie, atunci când au fost majorate amenzile contravenţionale, le pot contesta în instanţă. În mod normal, ai la dispoziție 15 zile pentru a contesta o amendă, dar pentru că și instanțele de judecată au avut activitate restrânsă în această perioadă, contestarea amenzilor a fost și ea restrânsă.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Este important de notat faptul că pot depune contestație cei care au primit amenzile contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor, cum ar fi formulare lipsă sau completate greșit, nerespectarea orelor de plimbare care le-au fost permise vârstnicilor și tot așa. Dosarele penale pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, care au pedepse cu închisoarea sau amenzi mai mari, vor rămâne în vigoare.

Amenzi record pe perioada stării de urgență

De la instaurarea stării de urgență în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, scrie Europa Liberă.

Chiar și Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a recunoscut că este o problemă și că se fac abuzuri din partea polițiștilor.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Mai 2020 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.