Social 6 Mai 2020 08:41

Autoritățile județene din Iași și Neamț au cumpărat un spital mobil cu peste 13 milioane de euro, în care urmau să fie tratați pacienții cu COVID-19 din Moldova. Ceea ce eu au uitat însă este că spațiul în care spitalul urma să fie montat nu este amenajat.

Spitalul mobil, format din 102 containere, urmează să fie montat în Parcul Transagropolis, dar zona abia acum urmează să fie amenajată, într-o perioadă de 10 zile.

Așadar, șefii consiliilor județene din Iași și Neamț, care au făcut această achiziție, au cerut ajutorul oamenilor de afaceri, să le pună la dispoziție materialele de care au nevoie, iar manopera să fie gratuită.

Pentru a putea monta spitalul mobil, spațiul trebuie să aibă o fundație de 6.000 de metri pătrați.

Suntem într-o cursă contra cronometru. Avem obligația ca în următoarele 7-10 zile să-i asigurăm producătorului spațiul corespunzător pentru amplasarea și punerea în funcțiune a celor peste 100 de containere și a echipamentelor medicale integrate. Motivat de acest fapt, facem un apel public pentru implicarea comunității de afaceri din Moldova”, a declarat directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, din care fac parte Consiliile Județene Iași și Neamț, Alina Popa.

În scrisoarea adresată oamenilor de afaceri se mai arată că realizarea acestei lucrări, printr-o procedură administrativă, ar putea amâna montarea spitalului, pentru că autoritățile locale nu beneficiază de derogări speciale.

În aceeași scrisoare se explică și faptul că nu se putea începe o lucrare de amenajare a spațiului în care spitalul urmează să fie amplasat, până nu se încheia procedura de achiziție.

Spitalul mobil va îngriji pacienți din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani, având o capacitate de 250 de paturi. 103 paturi sunt pentru Terapie Intensivă, 143 pentru terapie semi-intensivă, cinci triaje, cinci paturi de urgență, o secție de radiologie, laborator și chirurgie, potrivit libertatea.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Mai 2020 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.