Social 2 Mai 2020 13:54

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de instabilitate atmosferică, valabilă până duminică la prânz, și o avertizare Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabilă până luni seară, care vizează 33 de județe ale țării.

Informarea meteo de manifestări de instabilitate atmosferică intră în vigoare sâmbătă, 2 mai, ora 12:00, și este valabilă până duminică, 3 mai, ora 12:00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sud-vestice și în zona montană. Vor fi perioade în care se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp.

Începând de duminică de la ora 12.00 până luni la ora 22.00 va intra în vigoare Codul galben, pentru județele: Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

cod galben ploi torențiale în 33 de județe

În Muntenia, Moldova și local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 25-30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Muntenia și în zona de munte, 40-60 l/mp.

Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60-70 km/h, vijelii și, izolat, grindină, potrivit ANM.

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.


Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Mai 2020 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.