Pâinea s-ar putea scumpi la toamnă din cauza secetei cu care se confruntă țara noastră în ultima perioadă.

Seceta corelată cu criză provocată de pandemia de coronavirus ar putea duce la pierderi de 50%, estimează agricultorii.

"Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi," a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii, potrivit Digi24.

Specialiștii din domeniul agriculturii spun că seceta de anul acesta este la fel de gravă ca cea din 1947, când România s-a confruntat cu o mare criză alimentară. De vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa precipitaţiilor din primăvară și vântul puternic. Plantele semănate au început să se usuce, iar specialiștii se tem că dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile ar putea fi totale.

"Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947.

Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune", a spus Costel Vânătoru, cercetător în agricultură la Digi24.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2020 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.