Pro România a depus un proiect de lege prin care susține acordarea unui venit minim garantat de 1.500 de lei persoanelor afectate de criza de coronavirus.

Pro România a inițait un proiect de lege prin itntermediul cărora persoanele afectate de coronavirus ar putea primi un venit minim garantat de 1.500 de lei. Ajutorul ar urma să fie oferit atât pe perioade stării de urgneță, cât și pentru alte șase luni după încheierea acesteia.

”Asistăm la o situație în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilitățile și chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetățean afectat de pandemie. Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existența veniturilor ducând la consum și implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii legii subiliniază că nu ar trebui repetate greșelile din 2009, care au generat o creștere semnificativă a inegalității sociale, în urma crizei economice: ”Prin acordarea unui venit minim garantat se asigură eliminarea inegalităților, costul pentru acesta fiind mult mai redus față de costul fenomenelor sociale apărute pe timpul unei crize precum: creșterea sărăciei extreme, a criminalității, activarea unor grupări extremiste sau accentuarea segregării sociale. Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor și coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, considerăm necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de pandemie.”

Cine ar putea beneficia de venitul minim garantat

Beneficiarii acestei măsuri ar trebui să depună o cerere în acest sens. Cei care ar putea primi venitul minim garantat ar fi cei care au rămas fără venituri, în principiu. De asemenea, ar putea fi completat venitul persoanelor care sunt aflate sub pragul de 1.500 de lei, iar aici e vorba atât de salariați, cât și de pensionari.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

Sistemul de venit minim garantat a mai fost testat în alte state din lume, între care SUA, Olanda, Iran, Finlanda sau Germania.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Aprilie 2020 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.