Specialiștii industriei agro-alimentare critică profund Ordonanța Militară nr.8, dată de Guvernul Orban, care prevede interzicerea exportului unor alimente, precum cereale, produse de patiserie și panificație.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat că, înainte de a se lua această decizie, nu au discutat problema cu reprezentanții industriei, iar acest lucru ar putea aduce pagupe uriașe.

Partea de interzicere a exportului de cereale, grâu, orez, porumb - deşi la porumb ştiam că suntem campioni mondiali -, nu este apanajul industriei alimentare, deci nu ne putem amesteca. S-a spus că e cererea unor fermieri, nu ştiu care sunt rezervele naţionale, nu ştiu dacă era necesar sau nu era necesar. Problema care este ciudată este interzicerea produselor de panificaţie şi patiserie, chestie care ne-a pierdut complet, n-am înţeles-o. Cu chiu, cu vai, reuşiseră procesatori români să iasă pe piaţa vestică sau pe piaţa terţilor, cu biscuiţi, cu crănţănele, cu sticksuri, cu pufuleţi... N-am ştiut că există o criză a pufuleţilor şi a sticks-urilor pe piaţa românească!”, a declarat la Digi24 Sorin Minea.

Produsele de panificaţie şi mai ales de patiserie - plăcinte, prăjituri, chestii de genul acesta - sunt produse procesate, care se vindeau în supermarketuri afară, pe piaţa liberă. Se aduceau bani în ţară şi n-au nicio legătură cu restul! Cine a venit cu ideea asta, de ce nu s-a consultat şi cu cei care fabrică, ce se întâmplă cu contractele în derulare, ce se întâmplă cu pierderea unor pieţe, în condiţiile în care o piaţă se câştigă greu de tot?... Nu înţelegem partea asta din lege. Ca să-mi spună că nu mai putem exporta pufuleţi mi se pare uşor ridicol şi neconstructiv”, a mai spus președintele Romalimenta.

Acest punct n-a fost discutat cu nimeni, este o idee profund greşită, dezechilibrează piaţa înfiorător, aduce nişte pagube uriaşe. Ce fac oamenii ăia, îşi aruncă toate produsele la canal, ce fac?”, a continuat Sorin Mirea.

Citeste si:
Biletele de avion, mai scumpe din 2021. Zeci de companii aeriene au...
Biletele de avion, mai scumpe...

Deciziile pe grâu aparţin unor fermieri, problemele despre procesare, panificaţie, patiserie teoretic trebuiau discutate cu noi - nu le-a discutat nimeni. Care-i scopul - mister. Cine a cerut, cine a scris acea ordonanţă, de ce a scris-o, cine l-a sfătuit sunt mistere ale perioadei actuale”, a conchis specialistul.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Aprilie 2020 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.