Social4 Aprilie 202011:55de Cristina Marin

Lectura de 3 minute

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a publicat un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook prin care îi acuză pe cel din PNL că nu se implică pentru depășirea crizei provocate de coronavirus.

”In aceasta perioada atat de grea pentru toata lumea, implicarea face diferenta. Pe langa masurile concrete pe care le-am luat atat eu, cat si colegii mei din administratiile locale, pentru dotarea spitalelor, asigurarea cazarii si hranei pentru cei veniti din strainatate si necesita carantina, sprijin pentru persoanele vulnerabile, iata contributia concreta a colegilor nostri parlamentari, pentru depasirea crizei sociale si economice provocata de pandemie. Masuri inițiate de PSD și votate de toate forțele politice cu excepția PNL. Judecati singuri.

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.

Citeste si:
Firea: Începeam testarea de tip anticorpi. Câți bucureșteni vor fi...
Gabriela Firea: Începeam...

4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Ce câștigă oamenii, concret :

1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență

Citeste si:
Nicușor Dan face acuzații grave la adresa Gabrielei Firea
Nicușor Dan face acuzații...

3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.

Ce câștigă firmele!

(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing) :
1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.

2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Citeste si:
Rareș Bogdan atacă dur consilierii lui Orban: Fac tot felul de...
Rareș Bogdan atacă dur...

3) Amânarea plății utilităților - apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorul economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare

4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie.”Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.