Social 4 Martie 2020 09:53
Diabetul de tip 1 ar putea fi vindecat cu ajutorul celulelor stem pluripotente.

In cazul diabetului de tip 1, un raspuns defectuos al sistemului imunitar duce la atacarea si distrugerea celulelor beta, producatoare de insulina, din pancreas.

Cercetatarile de pana acum aratau ca ceulele stem pluripotente umane (hPSC) ar putea pava drumul catre un leac pentru diabetul de tip 1.

Ceulele stem pluripotente sunt o varianta foarte buna de lucru, deoarece se pot reinnoi singure in culturi de laborator si se pot diferentia intr-o multime de alte tipuri de celule.

Noua tehnica se bazeaza pe celule stem si actioneaza pe citoscheletul hPSC, pentru a directiona diferentierea catre celule pancreatice.

Citoscheletul este o structura care ajuta celulele sa isi pastreze forma si ofera suport mecanic pentru a le ajuta sa se miste, sa se divida si sa se multiplice. Actionarea asupra acestei structuri ajuta cercetatorii sa creeze mai putine celule irelevante si mai multe celule functionale beta, care ajuta la controlul glucozei din sange.

Diabetul de tip 1 - vindecat cu o abordare noua

Cercetatorii care au lucrat la acest proiect spun ca ”este o abordare complet noua, fundamental diferita fata de cele din trecut.”

Oamenii de stiinta au transplantat ”insulite” de celule beta diferentiate din hPSC in corpurile soarecilor de laborator ce sufereau de diabet de tip 1.

Noua procedura de transplant a reusit sa inverseze rapid conditia diabetica a soarecilor, arata cercetatorii in eseul publicat. Noul protocol cu celule stem ”poate vindeca soarecii de diabet”, se mai arata in document.

”Soarecii testati aveau diabet foarte sever, cu nivel al glucozei de peste 500 mg/dl, un nivel care poate fi fatal unui bolnav. Odata ce soarecii au beneficiat de celulele ce secretau insulina, in doar doua saptamani, nivelul de glucoza a revenit in parametri normali si s-a pastrat astfel pentru mai multe luni, arata medicalnewstoday.com.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Cercetatorii spun ca mai e nevoie de cateva etape pana a putea ajuta oamenii ce sufera de diabet de tip 1.

Oamenii de stiinta vor incepe sa faca teste pentru animale mai mari, iar daca tehnica va putea fi automatizata astfel incat sa fie create miliardele de celule de care au nevoie oamenii, vom putea avea parte de un tratament garantat pentru diabetul de tip 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.