Global Firepower a realizat clasamemtul celor mai puternice armate din lume, primele locuri fiind ocupate de SUA si China, iar Romania se afla pe locul 39, cu o pozitie mai sus in comparatie cu anul precedent.

Potrivit raporului realizat de catre cei de la Global Firepower, Romania dispune de 70.000 de militari activi si 50.000 de rezervisti, 943 de tancuri si 1.369 de blindate, 26 de avioane de vanatoare, 12 de transport, 41 de antrenament si 62 de elicoptere. Fortele navale dispun de 3 fregate, 4 corvete, 3 nave de patrulare si 5 deminoare.

Cea mai puternica armata din zona Marii negre este cea a Turciei, clasa pe locul 11 si cea a Ucrainei care se afla pe locul 27.

Din fostele state comuniste, cel mai bine sta Polonia, locul 21. In ceeea ce priveste vecinii Romaniei, Ungaria urca si ea ocupand locul 54, Bulgaria coboara, picand pe locul 62,iar Serbia urca de pe pozitia 65.

Pornind de la pozitia geografica a tarii, flexibilitatea logistica si resursele naturale si pana la stabilitatea financiara a tarii si bugetul alocat apararii, au fost luati in calcul 50 de parametri pentru realizarea acestui clasament, potrivit adevarul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.