Social13 Februarie 202012:04

Lectura de un minut

Legumele, fructele si carnea de porc sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in luna ianuarie a acestui an, iar in sectorul serviciilor tarifele in transportul aerian au crescut cu 50,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, in ianuarie pretul legumelor si al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, in timp ce carnea de porc a fost mai scumpa cu 1,78%. In prima luna a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Cresterile de preturi in sectorul marfurilor alimentare au fost de 0,41%.

Pe partea de servicii, in afara de transportul aerian, care a cunoscut o crestere semnificativa de pret, scumpiri au fost consemnate si in cazul serviciilor postale, care au avut tarife in crestere cu 7,40%, si al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scaderi de tarife au fost consemnate la telefonie - minus 0,6%. In ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% in ianuarie 2020.

In ceea ce priveste sectorul marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile, cu 1,63%, in timp ce pretul combustibililor a scazut cu 2,1%. Pe total marfuri nealimentare, preturile au crescut cu 0,02% in ianuarie fata de decembrie.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in luna ianuarie a acestui an, de la 4% in luna decembrie a anului trecut, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar marfurile nealimentare cu 2,68%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Citeste si:
Top cele mai bune fructe si legume care iti detoxifica organismul
Top cele mai bune fructe si...

Preturile de consum in luna ianuarie 2020 comparativ cu luna decembrie 2019 au crescut cu 0,4%, potrivit Agerpres.ro.

Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cat era estimarea anterioara, a anuntat, marti, guvernatorul BNR Mugur Isarescu.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.