Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 267 de localitati, din 26 de judete, cu un numar de 619 focare (dintre care 7 focare in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A), iar in alte 10 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti, conform datelor transmise de Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent au fost eliminati 577.071 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreti. In total au fost stinse 2.347 de focare.

In prezent, focare active de PPA si cazuri la mistreti sunt in: judetul Satu-Mare - 174 de cazuri la mistreti; judetul Bihor - 8 focare in gospodariile populatiei si 227 de cazuri la mistreti; judetul Salaj - 3 focare in gospodariile populatiei si 95 de cazuri la mistreti; judetul Tulcea - 5 focare in gospodariile populatiei si 179 de cazuri la mistreti; judetul Braila - 3 focare (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala) si 25 de cazuri la mistreti; judetul Constanta - 41 de cazuri la mistreti; judetul Ialomita - 17 focare in gospodariile populatiei si 168 de cazuri la mistreti, udetul Galati - 8 focare in gospodariile populatiei si 43 de cazuri la mistreti;
- Judetul Ilfov - 6 focare si 171 de cazuri la mistreti; judetul Calarasi - 124 cazuri la mistreti si judetul Buzau - 5 focare in gospodariile populatiei si 40 de cazuri la mistreti.

De asemenea, in judetul Giurgiu sunt 101 focare (un focar intr-o exploatatie comerciala) si 306 de cazuri la mistreti, in judetul Teleorman - 198 de focare in gospodariile populatiei si 539 de cazuri la mistreti, judetul Arges - 2 focare in exploatatii comerciale si 36 de cazuri la mistreti, judetul Olt - 68 de focare (dintre care un focar intr-o exploatatie comerciala) si 8 cazuri la mistreti, judetul Dambovita - 22 de focare (dintre care 2 focare in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A) si 75 de cazuri la mistreti, judetul Bistrita-Nasaud - 4 cazuri la mistreti, judetul Botosani - 100 de cazuri la mistreti, judetul Dolj - 79 de focare in gospodariile populatiei si 37 de cazuri la mistreti, judetul Maramures - 6 focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, judetul Prahova - 4 focare in gospodariile si 62 cazuri la mistreti, judetul Iasi - 5 focare in gospodariile populatiei si 19 cazuri la mistreti.

Citeste si:
Controale ANSVSA înainte de Paște. Inspectorii ies masiv pe teren...
Controale ANSVSA înainte de...

Conform ANSVSA, se mai inregistreaza in judetul Vrancea - 8 focare in gospodaria populatiei si 37 de cazuri la mistreti, judetul Arad - 59 de cazuri la mistreti, judetul Vaslui - 3 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie de tip A) si 8 cazuri la mistreti, judetul Gorj - 44 de focare in gospodaria populatiei si 55 de cazuri la mistreti, judetul Valcea - 10 focare in gospodariile populatiei si 42 de cazuri la mistreti, judetul Neamt - un focar in gospodaria populatiei, judetul Sibiu - 5 focare in gospodariile populatiei si 15 cazuri la mistreti, judetul Covasna - un focar in gospodaria populatiei si 8 cazuri la mistreti, judetul Brasov - un focar in gospodaria populatiei si 9 cazuri la mistreti, judetul Alba - 4 cazuri la mistreti, judetul Mures - 5 cazuri la mistreti, judetul Bacau - 6 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, judetul Mehedinti - 3 cazuri la mistreti, judetul Harghita - 4 cazuri la mistreti.

Citeste si:
585 de focare active de pestă porcină africană în România
585 de focare active de pestă...

Pana in 28 ianuarie 2020 au fost despagubiti 14.800 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de peste 403,373 milioane de lei.

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. (...) Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie", precizeaza ANSVSA, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Virusul care cauzează poliomielita a fost depistat în canalizare la...
Incident naţional în Marea...

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.