Subventionarea pretului platit de toata populatia Romaniei la energie si gaze trebuie sa inceteze si sa continue sa primeasca ajutoare doar cei care au cu adevarat nevoie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.

"Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni in piata. O sa vedem raspunsul Comisiei Europene la calendarul propus si in functie de acest lucru vom lua in calcul perioada de tranzitie", a spus Popescu, potrivit Agerpres.

Calendarul propus de autoritatile romane prevede liberalizarea in etape a pietelor de energie electrica si de gaze, pana la 1 aprilie 2021 in cazul gazelor si 1 iulie 2021, pentru piata de electricitate.

"Abrogarea 114 cu tranzitie, odata cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subventia sa se duca catre acei oameni care au nevoie. Practic, in acest moment, intreaga populatie a Romaniei este subventionata, insa acest lucru trebuie sa se opreasca. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutati si de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil", a adaugat Popescu.

El a precizat ca acest lucru se va face in colaborare cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Lucrarilor Publice si Administratiei.

Intrebat de jurnalisti care este situatia stocurilor de gaze pentru iarna, Popescu a aratat ca acestea sunt la capacitate maxima, insa problema este ca nu putem extrage atatea gaze din depozite cat sa acopere varful de consum din iarna.

"Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece ca avem stocate gaze la nivelul maxim. Din pacate, ne lipseste capacitatea de extractie astfel incat sa asiguram varful de frig. Aceasta deoarece Romgaz nu a facut investitiile necesare care sa duca la cresterea capacitatii de extractie de gaze din depozite. O sa ma asigur ca Romgaz va face acest lucru", a subliniat ministrul.

Totodata, el a sustinut ca si stocurile de carbune sunt in grafic, insa vrea sa se convinga de acest lucru pe teren.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Virgil Popescu: Exista in jurul Bucurestiului vile cu piscine incalzite care beneficiaza de subventie la gaz

Ulterior, ministrul Economiei a revenit cu precizari pe Facebook.

"Constat ca exista tendinte de a ”supralicita” sau ”supradimensiona” sensul declaratiilor mele cu privire la necesitatea definirii consumatorului vulnerabil.

Da, este nevoie sa definim clar cine sunt romanii care au nevoie cu adevarat de subventie.

Asa cum am mai spus exista in jurul Bucurestiului vile cu piscine incalzite care beneficiaza de subventie la gaz, ceea ce este strigator la cer. Este o risipa de resurse financiare care se dau in acest moment catre toata lumea.

Insa reamintesc ca acest concept nu va fi realizat doar de ministerul Economiei, ci vom crea un grup de lucru interministerial cu cei de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Lucrarilor Publice si Administratiei. Sa lucram intr-adevar pentru oameni, nu doar pentru anumite grupuri de interese", a scris el.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.