Octombrie este cea mai stabila luna de toamna, cu zile in sir in care vremea se mentine insorita, desi noptile devin tot mai reci, iar in majoritatea zonelor tarii apare bruma, se arata in caracterizarea climatica a lunii octombrie, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

De asemenea, meteorologii afirma ca luna octombrie este cea mai saraca in precipitatii dintre lunile anului.

"Tara noastra se afla mai mult sub influenta maximului barometric est-european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificarii distributiei centrilor barici pe continent, dar si reducerii duratei de stralucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din aceasta luna sunt, in general, cu 5-7 grade Celsius mai mici decat cele din luna septembrie", precizeaza specialistii ANM.

Temperatura medie multianuala a lunii octombrie are valori cuprinse intre 10 si 12 grade Celsius in zonele de campie si deal, peste 12 grade Celsius in sud-vestul tarii si pe litoral, iar in zona Maramuresului si a Transilvaniei intre 8 si 10 grade Celsius.

"Din datele inregistrate in perioada 1961-2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca temperatura medie multianuala a lunii octombrie are valori cuprinse intre 10 si 12 grade Celsius in zonele de campie si deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crisana, Dobrogea si pe areale mai restranse din Moldova. Pe litoral, in Delta Dunarii si izolat, in sud-vestul tarii, mediile depasesc 12 grade Celsius. Valori intre 8 si 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, celei mai mari parti a Moldovei si Subcarpatilor. In depresiunile intramontane si in zona montana joasa (sub 1.500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre 4 si 8 grade Celsius. In zona montana inalta (peste 1.500 de metri) aceste valori coboara pana la 2 si 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub 0 grade Celsius", se arata in prognoza ANM.

Specialistii ANM sustin ca, uneori, din cauza patrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul tarii noastre, se mai pot inregistra temperaturi maxime "estivale" chiar si in luna octombrie, cu temperaturi ce depasesc 35 - 38 grade Celsius, scrie Agerpres.

Astfel, temperatura maxima absoluta a lunii octombrie in Romania este de 39 grade Celsius si s-a inregistrat in ziua de 3 octombrie 1952, la Armasesti (judetul Ialomita). Maxima absoluta a lunii octombrie la Bucuresti este de 35,5 grade Celsius, inregistrata in 2 octombrie 1952, la statiile meteorologice Bucuresti-Filaret si Bucuresti-Afumati.

Tot in aceasta luna, invaziile de aer arctic produc adesea raciri bruste si intense ale vremii, temperatura minima coborand chiar si sub minus 15 grade Celsius, spun meteorologii.

In ceea ce priveste temperatura minima absoluta din luna octombrie in Romania, aceasta este -21,3 grade Celsius, inregistrata la Intorsura Buzaului, in data de 27 octombrie 1988, in timp ce la Bucuresti, minima absoluta este de -10,7 grade Celsius, consemnata in 31 octombrie 1920, la Bucuresti-Filaret.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Potrivit ANM, luna octombrie este printre cele mai sarace in precipitatii dintre lunile anului. Astfel, din datele inregistrate in perioada 1961-2018, la statiile meteorologice din reteaua Administratiei, cantitatile lunare de precipitatii, medii multianuale, din luna octombrie, sunt cuprinse intre 30 si 50 litri/mp in cea mai mare parte a tarii. Cantitati sub 30 de litri/mp sunt caracteristice mai ales Deltei Dunarii si unor areale restranse din Dobrogea. Totodata, intre 50 si 75 litri/mp se inregistreaza in Carpatii Meridionali, Podisul Getic si Subcarpatii Getici, Carpatii Occidentali si nordul Carpatilor Orientali.

Valori ale mediilor multianuale de precipitatii peste 75 litri/mp se inregistreaza in special la statiile meteorologice situate la altitudini de peste 1.800 de metri.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii din octombrie, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, este de 318,1 litri/mp, la Stana de Vale, in anul 1992.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

La Bucuresti, maxima absoluta lunara de precipitatii este de 143,3 litri/mp, inregistrata la Bucuresti-Filaret, in anul 1972.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii cazuta in 24 de ore, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, este 128,2 litri/mp (Cernavoda, 4 octombrie 1945), iar maxima absoluta de precipitatii inregistrata in Capitala in acelasi interval de timp este de 76,6 litri/mp si a fost consemnata pe data de 2 octombrie 2005, la Bucuresti-Baneasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.