Echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) si Consiliului UE au ajuns marti seara la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kövesi in fruntea noului Parchet European, informeaza un comunicat al PE.

Negocierile intre PE si Consiliul UE asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe Laura Codruta Kövesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand.

Joi, in cadrul reuniunii Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfasurata la Bruxelles, Laura Codruta Kovesi a obtinut si sustinerea Consiliului UE pentru functia de procuror-sef al Parchetului Public European.

"Doamna Kövesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii', a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando López Aguilar, din grupul S&D, presedintele Comisiei pentru libertati civile a PE, dupa acordul cu Consiliul UE de marti.

"Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kövesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei, cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj", a afirmat la randul ei presedinta Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier, din grupul PPE.

Vicepresedinta Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua, eurodeputata spaniola din grupul Renew Europe, a afirmat ca "prin alegerea doamnei Kövesi in functia de procuror-sef european, Parchetul European isi va putea incepe acum activitatea pentru a asigura mai multa siguranta si protectie cetatenilor. Noua institutie va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi nelinistiti in urma acestui acord".

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Acordul asupra numirii Laurei Codruta Kövesi ca procuror-sef european trebuie oficializat acum de catre Parlamentul European si Consiliul UE.

Parchetul Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca - se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Citeste si:
Presedintele Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori
Presedintele Iohannis a...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.