Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri ca, in ultimii 50 - 60 de ani, nu s-a investit serios in sistemul de termoficare, adica sa se faca o inlocuire totala a conductelor.

Ea a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca in perioada mandatului sau au fost reabilitati 180 de kilometri de conducte RADET.

"In sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios, insemnand o inlocuire totala a conductelor, de 50 - 60 de ani. In ultimii 10 ani s-au facut carpeli mai mult. (...) De cand sunt eu primar am reusit sa reabilitam 180 de kilometri de conducta a RADET. Nu este foarte mult comparativ cu totalul, dar este foarte mult comparativ cu cat s-a reabilitat anterior. Au fost ani de zile in care de la PMB catre RADET nu mai pleca subventia. Sute de milioane de lei folositi in alte scopuri decat in scopul care ar fi trebuit, si anume achitarea facturilor catre RADET, deci subventia, astfel incat si RADET la randul sau sa isi poata achita facturile", a afirmat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mentionat ca, in Bucuresti, populatia dar si celelalte entitati care sunt abonate la RADET platesc cea mai ieftina gigacalorie pentru ca PMB acopera 65% din costul real al facturii pentru apa calda si caldura.

"S-a pus problema, la un moment dat, daca toti cetatenii din Bucuresti ar trebui sa beneficieze de aceasta subventie maximala si raspunsul a fost urmatorul: este foarte dificil, foarte greu de delimitat familiile, persoanele care merita in continuare sa primeasca agentul termic subventionat de Primarie si cele care nu s-ar incadra. Ar fi un proces mult prea laborios. Din numarul total de apartamente din Bucuresti, aproape 550.000 sunt racordate, sunt abonate la RADET si de asemenea e vorba de un numar foarte mare de locuitori - aproape un milion si jumatate. Deci nu vorbim de o situatie simpla, ci de una complexa si ne referim la aproape tot Bucurestiul. Dupa toate analizele realizate de catre institutii internationale de a trece de la un sistem centralizat de termoficare la centralele de apartament, cum s-a mai incercat in anii trecuti, ar fi un procent nesustenabil, ar crea haos in Capitala si nu exista nicio companie, nici la nivel international, care sa acopere un numar atat de mare de centrale de apartament, plus ca factura ar sari in aer. Nu vreau sa ma gandesc cum ar ajunge familii intregi din Bucuresti pe strada pentru ca nu si-ar mai putea plati factura in urma achizitionarii unei centrale de apartament pe gaze, deci este imposibil. Cine lanseaza aceste petarde in presa, in comunicate de presa, cele mai multe platite de firme de PR, nu stiu ce vorbesc si nu inteleg complexitatea fenomenului sau vor sa faca rau", a spus edilul Capitalei.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Gabriela Firea a acuzat, cu acest prilej, "atacuri, chiar amenintari fatise, si instaurarea unei stari de neliniste in randul populatiei" pe aceasta tema, pentru ca "sunt persoane interesate sa isi primeasca banii si persoane interesate sa smulga voturi, ceea ce nu este corect", potrivit site-ului Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.