Aproximativ 5,6 milioane de persoane - 27,4% dintre romani - fumeaza zilnic, 36,5% dintre barbati si 18,7% dintre femei, iar varsta medie la care incep romanii sa fumeze este de 17,9 ani, arata un studiu care a fost facut public, marti, la Bucuresti.

Potrivit Global Adult Tobacco Survey 2018 (GATS), realizat in Romania, 43,5% dintre romanii care fumeaza consuma peste un pachet de tigari pe zi. Acelasi studiu arata ca 71,5% dintre cei care fumeaza zilnic sunt dependenti de nicotina si fumeaza in prima jumatate de ora dupa ce s-au trezit.

Esantionul din Romania a cuprins 5.408 gospodarii din intreaga tara, iar 4.571 de persoane au raspuns interviului individual. Rata totala de raspuns a fost 88%, mai arata realizatorii studiului.

Potrivit directorului Centrului National de Evaluare si Promovare a Sanatatii, Alexandra Cucu, la nivel global au fost descoperite 23 de afectiuni care au legatura cu fumatul. Ea a prezentat cifre din 2016 referitor la decesele din Romania cauzate de consumul de tutun: 6.233 - prin accident vascular cerebral, 9.928 - boala coronariana ischemica si 9.596 de decese prin cancer pulmonar.

Studiul GATS a fost realizat in 34 de state din lume si are ca scop folosirea rezultatelor pentru implementarea de politici publice care sa descurajeze fumatul si astfel sa scada numarul bolilor care au consumul de tutun drept cauza, a explicat Anda Curta, de la Institutul National de Sanatate Publica (INSP).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.