Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat luni, dupa o intalnire cu sefii de sectie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Craiova, ca unitatea a avut la dispozitie fondurile necesare pentru achizitia de aparatura, repararea computerelor tomograf, angajare de personal, dar sunt persoane "care nu doresc ca lucrurile sa se miste", pentru ca exista "foarte, foarte multa rea-vointa".

"Am avut o discutie cu sefii de sectie din acest spital, pentru ca in ultima vreme au fost prezentate in presa cateva cazuri care nu fac cinste acestui spital, care teoretic ar trebui sa fie perla Olteniei. Am avut Corpul de control al ministerului, am avut o verificare pe Programul National de Oncologie si am vrut sa prezint aceste lucruri sefilor de sectie, astfel incat sa miscam ceva. MS a alocat SJU Craiova pentru anul acesta 20 de milioane de lei pentru echipamente si aparatura medicala si am vrut sa vad in ce stadiu este achizitia acestor aparate si cum au fost ele repartizate pe sectii. Din pacate, gradul de cheltuire a banilor este de 10%, s-au cheltui pana acum doua milioane de lei. Procedurile sunt in curs si sper ca pana la sfarsitul anului se va achizitiona aparatura de care are nevoie acest spital. Am constatat ca in aproape doi ani de zile doua computere tomograf nu au fost reparate. Acum s-a stricat si al treilea. (...) Probabil ca este privatul in curte. Am discutat cu doamna director financiar si mi-a explicat ca lucrurile trebuiau facute mult mai repede, dar probabil ca cineva nu a vrut. Desi am mai discutat si alta data, s-a pus din nou problema personalului, ca nu ar fi existat buget, ca nu ar fi existat stat de functii. Exista. Dar a existat foarte, foarte multa rea-vointa", a declarat presei Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sanatatii, si in zona de oncologie au fost descoperite foarte multe nereguli la SJU Craiova si nu a fost nimeni tras la raspundere, pentru ca pacientii ar fi ramas perioade lungi de timp fara medicamente.

Pintea: "Din Craiova veneau vesti ca nu exista citostatice"

"Din Craiova ne veneau foarte multe vesti ca nu exista citostatice. Foarte interesant pentru mine era ca o parte din acele citostatice erau in toata tara, numai la Craiova nu erau. Corpul de control a scos la suprafata ca existau niste proceduri foarte greoaie. Nu exista comunicare intre farmacie, achizitii, coordonator de program national, iar sincopele in aprovizionare nu erau justificate si nu raspundea nimeni ca acei pacienti ramaneau o perioada fara medicamente", a spus Pintea.

Acesta a precizat ca seful Corpului de control va reveni la Craiova, "nu sa taie capete", ci sa incerce "sa organizeze putin activitatea", inclusiv in zona de resurse umane, de unde a plecat seful "si foarte bine ca a plecat".

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Pintea a reamintit ca la SJU Craiova au fost schimbati trei manageri in ultimii doi ani, iar lucrurile au ramas la fel, motiv pentru care nu va mai recurge la schimbarea managerului si a directorului medical, "ci ii va aduna impreuna cu cei de pe sectie".

"In octombrie vom deschide radioterapia, dar mai e nevoie de un medic. S-a scos in sfarsit postul la concurs, se vor scoate posturi la concurs pentru clinica de cardiologie, pentru ca exista buget si exista posturi in statul de functii, dar, asa cum am spus, si insist, a fost o nepricepere si o indolenta cum rar mi-a fost dat sa vad. Putem avea cadre medicale extraordinare, dar daca nu stim sa organizam activitatea medicala... Pana la urma, le-am spus celor din sala ca noi toti suntem aici ca angajati in sistemul public de sanatate, sa deservim pacientii care vin in sistemul public si suntem pentru pacienti. Iar din tot ce am vazut eu aici, pacientul era... Am aflat foarte multe lucruri la aceasta discutie directa si eu sper ca toti au inteles ce am mai spus cand am mai fost si am spus acum foarte, foarte apasat. A mai fost un control la ATI, cand s-au dat amenzile cele mai mari din istorie, pentru ca statistica era infioratoare: un pacient din patru murea. Statistica s-a imbunatatit foarte mult, pentru ca cei care au venit acum vor sa faca, dar singuri nu pot. Deci trebuie sprijiniti", a subliniat Pintea.

Citeste si:
Ce e bine să știi dacă vrei să te muți în Craiova
Ce e bine să știi dacă vrei...

Potrivit ministrului Sanatatii, Oltenia merita un alt spital, dar pana cand spitalul regional va fi gata, lucrurile nu pot fi lasate in aceasta situatie la SJU Craiova, iar un alt exemplu de neregula in acest spital este ca nu se face tromboliza.

"Tromboliza se face la Vaslui, se face la Braila, se face la Zalau, se face la Baia Mare, in anumite spitale se face dinainte de a fi incluse in acest spital. Tromboliza se face incepand de maine si la Craiova, cu conditia sa se repare cat de repede computerul tomograf. Exista si medici, exista si materiale sanitare, exista si solutii, e nevoie de vointa", a precizat Pintea, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.