Social 31 August 2019 11:47
Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Romane.

"Astazi, 31 august, sarbatorim Ziua Limbii Romane, limba care ne defineste cultural si spiritual, ne uneste ca romani indiferent de tara in care traim si ne afirma identitatea. Limba romana ne-a adus laolalta de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupatii straine sau razboaie si a facut posibila construirea unei natiuni romane, fiind temelia pe care s-a infaptuit Marea Unire din 1918.

Transmit intreaga mea apreciere tuturor celor care cultiva limba romana, asigurandu-i dezvoltarea, imbogatind literatura si promovand folosirea ei inclusiv in afara granitelor. In multe dintre comunitatile de romani din afara tarii se depun mari eforturi pentru construirea unei vieti culturale active in limba romana. Aceste eforturi, alaturi de utilizarea limbii materne in cadrul familiei, asigura culturii romanesti o prezenta vie in intreaga lume. Sprijinind aceasta prezenta si construind punti active intre vorbitorii de limba romana din intreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunitati lingvistice globale, unite in simtiri si in cuget.

Statul roman are datoria de a incuraja si sustine cu masuri concrete educatia in limba romana in Diaspora, pentru a permite fiecarui cetatean sa isi educe copiii in spiritul culturii romanesti. Totodata, este absolut necesar sa stimulam o cultura a calitatii in sistemul de educatie din tara, incurajand interesul pentru literatura care a construit limba romana culta. Prin educarea fiecarei noi generatii de romani aratam respectul cuvenit atat limbii romane, cat si eforturilor din trecut ale unor generatii intregi de pedagogi, scriitori si educatori.

'Limba romana este patria mea', spunea atat de inspirat Nichita Stanescu. Sa uram, asadar, nu doar astazi, ci in fiecare zi, 'La multi ani!' limbii romane", a transmis seful statului, potrivit Administratiei Prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.