Social 29 August 2019 13:49
Afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis despre Dana Girbovan reprezinta "un vadit atac la adresa independentei si prestigiului justitiei", sustine Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

"In raport de afirmatiile presedintelui Romaniei formulate in ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire in functia de ministru al Justitiei a unui judecator, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii condamna public astfel de acte ca fiind ingerinte deosebit de grave la adresa independentei justitiei", se arata intr-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Reprezentantii Sectiei pentru judecatori subliniaza "in mod ferm" ca motivarea prezentata public de catre presedintele Romaniei pentru justificarea respingerii propunerii in functia de ministru al Justitiei a unui judecator, prin referiri "nejustificate si nedovedite" cu privire la independenta si probitatea sa profesionala, reprezinta o incalcare grava a independentei si prestigiului justitiei.

Potrivit sursei citate, Consiliul Superior al Magistraturii si puterea judecatoreasca, prin instantele judecatoresti, sunt singurele autoritati indreptatite prin dispozitiile expres prevazute in Constitutie si in legislatia organica sa decida daca un judecator are sau nu toate calitatile cerute de dispozitiile legale pentru exercitarea functiei.

"Afirmatiile presedintelui Romaniei la adresa persoanei propuse pentru functia de ministru al Justitiei, persoana care a indeplinit functia de judecator mai mult de 19 ani, reprezinta, in lipsa oricarei constatari a veridicitatii acestora in cadrul mecanismelor legale si constitutionale anterior amintite, un vadit atac la adresa independentei si prestigiului justitiei", precizeaza Sectia din cadrul CSM.

Sectia pentru judecatori mai arata ca a subliniat in nenumarate ocazii si reitereaza in circumstantele actuale ca, indiferent de climatul social si politic, reprezentantii institutiilor statului trebuie sa dea dovada in discursul public de echilibru si prudenta, iar nicio situatie nu poate justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

"Nu in ultimul rand, Sectia pentru judecatori considera ca programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justitiei ar fi contribuit la imbunatatirea conditiilor din justitie si este condamnabil ca disputele politice au fost considerate mai importante decat dezvoltarea unui sistem de justitie mai bun in folosul cetateanului", se mai arata in comunicat.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca respinge numirea Danei Girbovan in functia de ministru al Justitiei.

"Resping propunerea pentru ministrul Justitiei. Nu voi tolera sa fie ignorat votul dat in 26 mai, cand s-a blocat prin votul romanilor programul PSD si ALDE de a destructura justitia, de a opri lupta anticoruptie si de a baroniza total Romania. PSD si ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea institutiilor si nu voi tolera propuneri care sunt total impotriva valorilor democratice in care cred majoritatea romanilor si in care cred si eu'', a spus Iohannis.

Citeste si:
Birchall, dupa afirmatiile Danei Girbovan: "Fake news de la un judecat
Birchall, dupa afirmatiile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.