Social 6 August 2019 09:49
Un gentlemen isi va alege intotdeauna tinutele fara cusur si va acorda atentie celor mai subtile detalii care le-ar putea compromite aparitiile. Moda, de-a lungul istoriei pe care a parcurs-o, a adus diverse interpretari outifiturilor specifice domnilor din inalta clasa. Dar, in ciuda reinterpretarilor, exista anumite piese vestimentare si accesorii statement, care si-au pastrat esenta stilului de-a lungul decadelor in care au fost purtate.

Pantofii brogue sunt un model de încălțăminte pe care domnii stilați îi preferau încă din epocile pe care le-am lăsat în urmă. Astăzi, acești pantofi continuă să fie apanajul bărbaților bine îmbrăcați, indiferent că sunt purtați la ținute smart casual, business sau de ceremonie. Cum au apărut pantofii brogue și cum îi poți etala în zilele moderne, pentru a oferi o reală lecție de bun gust vestimentar?

Pantofii brogue - de la încălțăminte de fermă, la trendul decadei moderne

Pantofii brogue își găsesc originea în Scoția, acolo unde reprezentau încălțămintea tradițională, folosită deseori de fermieri. În acea perioadă, pantofii brogue aveau un design rudimentar, erau confecționați din piele groasă și aveau perforații care favorizau evaporarea apei, motiv pentru care erau o alternativă bună pentru gospodarii acelor vremuri.

În același timp, în Anglia, acest tip de încălțăminte era purtat de pădurari și paznici, datorită caracteristicilor pe care le aveau atunci pantofi brogue.

Aceștia au fost considerați pantofi ”de masă” până în perioada anilor 1920. Atunci când versiunile elegante ale pantofilor au fost scoase pe piață, ei au dobândit un nou statut. 10 ani mai târziu, prințul Țării Galiilor, îi purta pe terenul de golf, optând pentru modele care mizau pe contrastul alb-negru.

Abia în secolul XX, pantofii brogue au devenit populari în rândul aristocraților, atunci când modelul original a și suferit, de altfel, câteva transformări. Pantofii care au început să facă furori printre reprezentanții înaltei clase erau realizați din piele mai subțire, aveau un design mai elegant și erau mult mai bine croiți.

Citeste si:
Filme de Crăciun care au apărut în 2021 pe care oricine trebuie să...
Filme de Crăciun care au...

O altă schimbare majoră a constat în faptul că imprimeul perforat și-a pierdut funcționalitatea, devenind doar un simplu element decorativ. De asemenea, imprimeurile au început să fie mai subtile.

Tot acum, apar și cele două modele de pantofi brogue: full-brogue și half brogue.

Full brogue versus half brogue - cum se diferențiează și cum îi purtăm?

Datorită originilor sale rurale, pantofii brogue sunt considerați mai puțin formali decât cei Oxford, deși asemănările dintre cele două modele sunt numeroase.

Pantofii brogue de culoare neagră sunt considerați, însă, potriviți pentru aproape orice ocazie, fiind purtați la birou, în ținutele de zi cu zi sau la evenimente speciale. Însă, când alegi să porți acest tip de pantofi, nu doar culoarea este importantă. Ai două opțiuni pe care, poate, le cunoșteai deja, respectiv full brogue și half brogue. Poți afla mai multe detalii despre acești pantofi și, mai mult decât atât, îți poți comanda produsele favorite de pe epantofi.ro. Până atunci, îți facem noi o prezentare succintă a acestora:

Citeste si:
5 motive sa porti un ceas la mana
5 motive sa porti un ceas la...

Full-brogue

Varianta full-brogue sau Wingtip se remarcă prin bombeul în formă de aripă, care imită aspectul literei M sau W). Extesiile laterale ajung, la acest model, până la călcâi și, în plus, pantoful prezintă perforațiile decorative de-a lungul marginilor, precum și în centrul bombeului.

Sursa foto: pixabay.com

O pereche de pantofi full brogue de culoare maro sau rosu se asortează foarte bine cu o pereche de jeanși, cu pantaloni chino sau cu orice alt tip de pantaloni casual.

Half-brogue

Modelele half-brogue se disting prin baza dreaptă a bombeului și prin absența extensiilor în formă de aripiă. John Lobb a fost primul care, în 1937, a purtat acest model de pantofi.

Un pantof half brogue va pune în valoare un costum în trei piese sau la două rânduri de nasturi. Acești pantofi sunt ideali pentru ținutele business.

Citeste si:
Timp de iarnă petrecut alături de cei dragi în cea mai nouă campanie
Timp de iarnă petrecut...

Pe lângă aceste variații, există și modele mai moderne, cum ar fi varianta Ucap, o reinterpretare a pantofului Full brogue, cu bombeul în forma literei ”U”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.