Social 1 August 2019 14:41
Guvernul a anuntat ca intentioneaza accizeze bauturile racoritoare indulcite avand un continut de zahar adaugat mai mare de 5g/100ml, copiind, practic, initiativa legislativa depusa, anul trecut, de Senatorul USR Adrian Wiener,propunere trecuta tacit de Senat si respinsa de Camera Deputatilor.

"Propunerea guvernului copiaza pana si pragurile de accizare din initiativa legislativa a Senatorului USR Adrian Wiener, dupa cum urmeaza: nu se percepe acciza pentru bauturile indulcite cu un continut mai mic de 5 g/100 ml zahar liber adaugat; acciza in cuantum de 0,33 bani/litru pentru bauturile cu un continut de zahar adaugat intre 5 si 8 g/100 ml; acciza in cuantum de 1 leu/litru pentru bauturile cu un continut de zaharuri de peste 8 g/100 ml.

'PSD face ce stie mai bine, sa copieze. De aceasta data, macar, au copiat o idee benefica romanilor: va duce la scaderea consumului de sucuri indulcite si incurajarea consumului de produse naturale, mai sanatoase; va incuraja obiceiurile sanatoase de consum, in special la copii si, nu in cele din urma, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectata sa fie folosita in cadrul sistemului de sanatate, la finantarea programelor de diabet, si nu folosita la acoperirea gaurilor din buget si la plata pensiilor speciale', spune Senatorul USR Adrian Wiener.

Proiectul legislativ al Senatorului Adrian Wiener a fost adoptat tacit de Senat, in noiembrie 2018 dar in aprilie 2019 a fost respins, in Camera Deputatilor, unde doar deputatii USR au votat in favoarea lui", se arata intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.