Social 26 Iulie 2019 08:27
Marea Britanie are un nou prim-ministru, Boris Johnson, si un nou cabinet de ministri care favorizeaza iesirea acesteia din Uniunea Europeana cat mai repede, si in orice conditii.

"In acest context, si considerand numarul mare de romani de acolo, drepturile cetatenilor europeni din aceasta tara trebuie sa fie prioritatea in dialogul autoritatilor romanesti si a Uniunii Europene cu institutiile britanice.

Garantarea drepturilor romanilor din Marea Britanie nu inseamna doar posibilitatea de a face cerere pentru rezidenta de exemplu, ci si informarea despre pasii necesari, si sprijinul practic pentru a face toate procedurile accesibile pentru cetatenii romani care raman dupa Brexit. Altfel multi risca o situatie legala precara, care va avea repecursiuni asupra conditiilor de munca si trai.

'Reiterez ca cea mai buna atitudine a romanilor din UK fata de Brexit este sa isi pregateasca actele de care au nevoie si sa APLICE pentru a obtine noul tip de rezidenta — settled status —bit.do/e2VfW. Am primit aceleasi recomandari si in ultima mea vizita in Marea Britanie din mai 2019, cand m-am intalnit cu reprezentanti ai institutiilor britanice, parlamentari britanici si ONG-uri care au beneficiari romani. Voi continua sa transmit acest mesaj, inclusiv prin colegii USR din Parlamentul European. Ca intotdeauna, vom incerca sa fim aproape de romanii din Marea Britanie care ne semnaleaza probleme', a transmis deputatul USR Daniel Popescu.

Din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetatenii europeni pot solicita noul statut de sedere:

➡ SISTEMUL DE INREGISTRARE a cetatenilor din UE in vederea obtinerii noului statut de sedere in UK – gov.uk (aceasta este adresa unde puteti aplica online pentru obtinerea noului statut de sedere in UK).

➡ GHIDUL DE INDRUMARE in LIMBA ROMANA pentru cetatenii UE care solicita noul statut de sedere/rezidenta pe teritoriul UK – bit.ly/2JNfJCz si

Va recomandam sa va pregatiti documentele si sa faceti aplicatia CAT MAI CURAND POSIBIL. Termenul limita de depunere a cererilor va fi:


  • 30 iunie 2021 (daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana cu un acord) sau

  • 31 decembrie 2020 (daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana fara un acord).

'Voi continua sa urmaresc indeaproape negocierile care au loc atat pe teritoriul britanic, cat si in plan european in ceea ce priveste Brexit-ul, pentru a oferi o cat mai buna informare a cetatenilor romani din Marea Britanie care sunt direct interesati de aceasta problematica. Nu in ultimul rand, ii invit pe toti cei care au nelamuriri specifice despre aceasta chestiune sa imi scrie la daniel.popescu@cdep.ro sau sa trimita email la londra.brexit@mae.ro (un membru al echipei Ambasadei Romaniei la Londra va raspunde solicitarii dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil)' – a declarat deputatul USR Daniel Popescu", se arata intr-un comunicat USR.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.