Social 23 Iulie 2019 15:07 de Clara Vacaru
Probabil ca te-ai plictisit de baile clasice, cu faianta alba si gresie la fel de monotona. Este timpul sa inovezi si sa transformi baia ta intr-una primitoare si confortabila.

Baia reprezinta un spatiu esential pentru ritualul tau de ingrijire, relaxare si rasfat. De aceea, aceasta incapere nu trebuie sa fie neglijata, ci din contra.

Pentru a face acest lucru, iti recomandam stilul mediteranean. Acesta te va duce cu gandul departe, la vacanta si valuri, la soarele bland si briza racoroasa a marii. Acest tip de design are mai multe influente: spaniola, italiana, greceasca si chiar nord-africana.

Inspira-te din recomandarile de mai jos si transforma-ti baia intr-o oaza mediteraneana de relaxare si bucurie!


  1. Foloseste culori specifice stilului mediteranean

Pentru inceput, concentreaza-te asupra culorilor. Inchide ochii si imagineaza-ti un orasel boem pe coasta Spaniei si o priveliste asupra marii la rasarit. Exact acesta este efectul pe care vei dori sa-l recreezi in baia ta.

Designul interior mediteranean foloseste foarte multe nuante deschise, naturale si vesele. Utilizeaza tonuri pastelate de albastru, turcoaz si galben pai, alaturi de nuanta nisipului si a lemnului. Mergi pe culori care te duc automat cu gandul la plaja, apa, scoici si stanci.

Nu uita de nuantele pamantului, si ele foarte des intalnite in acest tip de design. Teracota, rosul, auriul si maroul sunt alegeri foarte potrivite. Le poti utiliza pentru podea, mobilier sau accesorii.

2. Alege texturi inspirate din natura

Pentru a crea o atmosfera mediteraneana, foloseste materiale precum piatra, marmura, lemnul si teracota. Daca doresti, poti achiziona si materiale care imita aceste texturi.

De exemplu, pentru podea poti folosi o gresie ce imita marmura, iar peretii ii poti decora cu bucati mici de faianta, intr-un mozaic colorat. Adesea, pentru pereti este suficient un strat de vopsea intr-o nuanta precum azuriu, galben pai sau chiar alb.

Pentru un plus de autenticitate, pe pereti poti monta lambriuri din lemn. Ele nu trebuie sa fie egale si foarte bine finisate. Dimpotriva, stilul mediteranean se defineste prin linii imperfecte si o nota de vechi, antic, reconditionat.

Citeste si:
Un nou design și tehnologii inovatoare în timpul dușului
Un nou design și tehnologii...

In ceea ce priveste bateriile pentru lavoar, cada si bideu, opteaza pentru unele cu finisaj auriu sau de bronz. Pentru a pastra coerenta stilistica, este recomandat sa folosesti acelasi tip de baterii peste tot.

3. Opteaza pentru mobilierul potrivit

Stilului mediteranean ii sunt specifice piesele masive de mobilier. Alege o cada de sine statatoare, cu picioare supradimensionate. Dulapurile pot fi si ele un statement, MDF-ul fiind cel mai potrivit material pentru un spatiu cu umiditate ridicata.

Pentru a completa atmosfera, este indicat sa optezi pentru o chiuveta de tip bol, in nuante de albastru, teracota sau chiar intr-o textura ce imita materialele gasite in natura.

Cat despre iluminare, indrazneste sa alegi un candelabru masiv sau corpuri de iluminat rustice, precum lampile si lustrele vintage.

4. Pune accent pe atmosfera

Daca vrei sa obtii efectul bailor de pe coasta spaniola sau italiana, lumina naturala si spatiul generos reprezinta elemente deosebit de importante.

Citeste si:
Horoscop mai 2024. Este luna transformării: preluăm puterea și...
Horoscop mai 2024. Este luna...

Daca ai posibilitatea sa montezi ferestre cat mai largi, nu ezita. Totodata, nu aglomera foarte tare baia, pastrand spatiul cat mai aerisit si ordonat cu putinta.

Daca ai nevoie de cateva idei de amenajare pentru baie, inspira-te din fotografii sau din colectiile magazinelor.

5. Foloseste tesaturi in culori specifice

Pentru a oferi o nota mediteraneana finala baii tale, nu uita de accesoriile textile. Opteaza intotdeauna pentru materiale naturale, precum bumbacul pictat in culori pastelate. Intr-o baie spatioasa poti integra foarte usor un covor viu colorat, cu motive moderne, geometrice, acesta aducand o nota de rafinament incaperii.

Nu uita sa personalizezi designul, decorand baia cu obiectele tale preferate si adaptand sfaturile de mai sus spatiului pe care il ai la dispozitie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.