Exemplarele femele de balena sudica (Eubalaena australis) si puii lor comunica prin "soapte" pentru a evita sa fie descoperiti de pradatori, sugereaza un nou studiu, citat vineri de Press Association.

Balenele mame si puii lor se feresc de pradatori ascunzandu-se in zonele cu ape tulburi. Insa, pierderea contactului vizual forteaza aceste vietuitoare sa se "strige" prin diverse sunete, pentru a se gasi. Insa, astfel creste riscul de a atrage atentia nedorita a pradatorilor, scrie Agerpres.

Potrivit unui studiu recent, balenele mame prefera sa isi creasca puii in zone zgomotoase, cu valuri, nu se indeparteaza de ei si comunica prin "soapte" pentru a evita riscul de a fi descoperiti de pradatori.

Chiar si puii de 5 - 8 metri lungime sunt vulnerabili la atacurile orcilor, numite si balene ucigase.

Cercetarea a fost realizata de specialisti de la Universitatea Aarhus din Danemarca si Universitatea din Hawaii in zona Flinders Bay din Australia de Vest, preferata de balenele gestante.

Citeste si:
7 mituri absurde pe care am ajuns să le credem adevărate
7 mituri absurde pe care am...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Publicat in Journal of Experimental Biology, studiul a descoperit ca aceste animale produc doua tipuri de chemari - un mormait si un sunet asemanator unui muget.

Analizand volumul acestor chemari, care nu erau comunicate continuu ci aproximativ o data la fiecare scufundare, cercetatorii au fost surprinsi sa constate sa sunetele erau erau transmise foarte incet. Cercetatorii au constatat ca apelurile balenelor mame si ale puilor erau estompate de valuri si nu se raspandeau la mai mult de cateva sute de metri, ceea ce diminua riscul de a fi percepute de orci.

"Chemarile de amplitudine joasa reduc riscul de a semnala balenelor ucigase care trag cu urechea prezenta puilor nou-nascuti", se arata in studiul care precizeaza ca tehnica "ar fi evoluat ca o strategie impotriva pradatorilor".

Citeste si:
Delfinii şi balenele eşuate din SUA aveau în corp mercur şi...
STUDIU Delfinii şi balenele...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.