Social 11 Iulie 2019 14:12 de Clara Vacaru
Veteranul de razboi Ionel Tuta a murit, miercuri, la varsta de 96 de ani. Informatia a fost confirmata de familie.

In luna aprilie, presedintele Klaus Iohannis l-a avansat la gradul de general de brigada - cu o stea, in retragere.

In perioada 1942 - 1945, Ionel Tuta luptat pe frontul de Vest, in Ungaria si Cehoslovacia, in linia I. A absolvit Liceul Militar Craiova si Scoala Militara de Ofiteri de Artilerie Pitesti, ca sef de promotie. A primit numeroase decoratii, printre care Ordinul Steaua Romaniei si Ordinul Coroana Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara.

Intr-un interviu acordat AGERPRES in 2018, Anul Centenarului, veteranul spunea ca si-ar dori ca Romania sa fie "o tara prospera" si "libera de toate nevoile", tinerii sa isi iubeasca tara, iar politicienii "sa nu se bata intre ei".

''Sa fii patriot inseamna sa iti iubesti patria, din suflet s-o iubesti! Si patriotismul asta se naste, in primul rand, pe front'', spunea el.

Familia pe care a pastrat-o in inima, parintii, fratii, surorile, l-au ajutat sa reziste pe front, povestea veteranul.

"Razboiul este foarte greu, pentru ca sunt atatea lucruri pe care nu le intelegi si te trezesti ca esti in copca. (...) Niciodata nu am zis 'Nu!'. Intotdeauna am zis 'Da, mergem pe front!'. Si pe front am ramas tot timpul. Soldatul era langa mine si eu il aveam ca pe camaradul meu, desi era soldat. Mie mi-a placut sa fiu bland cu subordonatii mei, sa ii iubesc, sa stie ca e cineva langa ei. Asta a fost situatia", isi amintea Ionel Tuta.

Veteranul de razboi Ionel Tuta va fi inmormantat cu onoruri militare, sambata, la ora 11:00, la Cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.