Social 14 Iunie 2019 11:34
Obiceiul de a dormi cu televizorul aprins ar putea creste riscul de obezitate, sugereaza un nou studiu preluat luni de Press Association.

Femeile expuse la lumina artificiala in timpul noptii au o probabilitate mai mare de a se ingrasa si a deveni obeze sau supraponderale in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu la care au participat 44.000 de persoane.

Cercetarea, publicata in revista JAMA Internal Medicine, sugereaza ca eliminarea luminilor si ecranelor din dormitor ar putea reprezenta o alta modalitate de a combate criza obezitatii, au precizat autorii studiului.

Cercetatorii de la National Institute of Environmental Health Sciences din SUA au monitorizat 43.722 de femei cu varste cuprinse intre 35 si 74 de ani, pe o perioada de cel putin cinci ani, scrie Agerpres.

Expunere la lumina artificiala pe perioada noptii

Participantii la studiu au oferit informatii despre greutatea corporala, Indicele de Masa Corporala (IMC) si orice forma de expunere la lumina artificiala pe perioada noptii.

Expunerea la lumina artificiala pe perioada noptii a fost legata de un risc crescut de crestere in greutate si de dezvoltare a obezitatii, a constatat studiul.

In comparatie cu cele care nu au fost expuse la lumina artificiala, femeile care au dormit intr-o camera cu lumina sau televizorul aprinse au prezentat un risc mai mare cu 17% de a se ingrasa 5 kilograme sau mai mult in urmatorii cinci ani.

Totodata, acestea au avut o probabilitate cu 22% mai mare de a deveni supraponderale si cu 33% mai mare de a deveni obeze.

"Aceste rezultate sugereaza ca expunerea la lumina artificiala pe timpul noptii, in timpul somnului, poate reprezenta un factor de risc pentru luarea in greutate si pentru a deveni supraponderal sau obez", au precizat autorii.

Cercetatorii noteaza ca expunerea la lumina artificiala in timpul somnului poate reflecta alte comportamente nesanatoase cum ar fi viata sedentara sau o situatie socioeconomica dezavantajoasa.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

"Concluziile cercetarii sunt foarte logice din punct de vedere biologic", a spus Malcolm von Schantz, de la University of Surrey.

"Stim ca expunerea la lumina seara tarziu ne va decala ceasurile biologice."

"Stim, din studii experimentale realizate pe oameni, ca lumina in timpul noptii ne afecteaza metabolismul intr-un fel aflat in concordanta cu un risc crescut de sindrom metabolic."

"Aceste noi descoperiri nu modifica valabilitatea sfatului de a mentine o buna disciplina a somnului si de a evita lumina si dispozitivele electronice in dormitor, ci aduc mai multe argumente pentru a urma acest sfat'', a mai precizat cercetatorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.