Social 28 Mai 2019 09:48
Expunerea acuta la lichide aromatice pentru tigarile electronice poate provoca disfunctii la nivel celular si ca urmare creste riscul de aparitie a unor boli de inima, conform unei cercetari realizate la Universitatea Stanford din Statele Unite, citata de Xinhua.

Studiul publicat luni in Journal of the American College of Cardiology a demonstrat ca expunerea celulelor endoteliale, care captusesc interiorul vaselor de sange, la lichide pentru tigari electronice a crescut in mod semnificativ nivelul de molecule implicate in deteriorarea ADN si moartea celulara.

Totodata, aceste celule devin mai putin capabile sa contribuie la formarea noilor tuburi vasculare si sa participe la vindecarea ranilor, se mai arata in studiu, potrivit Agerpres.

Conform cercetatorilor, cel putin sase tipuri de arome cunoscute, cu sau fara nicotina, au un efect toxic, iar cele de scortisoara si mentol s-au dovedit a fi in mod deosebit daunatoare.

"Acest studiu demonstreaza in mod clar ca tigarile electronice nu reprezinta o alternativa sigura la cele traditionale. Cand am expus celulele la sase lichide aromatice diferite pentru tigari electronice, cu diverse niveluri de nicotina, am observat daune semnificative", a declarat Joseph Wu, profesor de medicina cardiovasculara si radiologie la Stanford, citat intr-un comunicat al universitatii.

Oamenii de stiinta au analizat celule endoteliale generate in laborator din celule stem pluripotente induse (iPS), care au potentialul de a se specializa in orice tip de celula si ofera astfel ocazia de a studia celule dificil de izolat direct de la un pacient.

In Statele Unite, bolile cardiovasculare sunt responsabile de circa o treime dintre decesele asociate fumatului

Tigarile electronice pot contribui la reducerea riscului de cancer, insa efectele utilizarii lor asupra sanatatii cardiovasculare au fost incerte.

In urma cercetarii recente, oamenii de stiinta au descoperit ca expunerea la lichide pentru tigari electronice a crescut nivelurile relative de molecule ce pot provoca o degradare a ADN-lui, asociate cu moartea celulara.

Totodata, expunerea la lichide pentru tigari electronice cu arome de scortisoara si mentol a perturbat in mod semnificativ capacitatea celulelor cultivate in laborator sa formeze structuri tubulare similare capilarelor, asociate cu dezvoltarea unor noi vase de sange, se mai arata in studiu.

Citeste si:
Magazinele de electronice și electrocasnice, în prim-plan de Black...
Magazinele de electronice și...

De asemenea, cercetatorii au observat ca unele efecte ale expunerii la diverse tipuri de lichide aromatice pentru tigari electronice variau in functie de concentratia de nicotina, insa altele, precum migratia celulelor si scaderea viabilitatii celulare, erau independente de nivelul de nicotina.

Oamenii de stiinta au atras totodata atentia asupra faptului ca, spre deosebire de tigarile traditionale, in cazul carora fumatorii pot sti cate au fumat, tigarile electronice pot fi inselatoare deoarece utilizatorii risca sa se expuna unui nivel ridicat de lichide aromatice intr-o scurta perioada de timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.