Social 26 Mai 2019 22:40 de Clara Vacaru
Ministerul Afacerilor Externe a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot in strainatate, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, Iulian Ivan, reprezentant cu insarcinari speciale pentru procese electorale in cadrul MAE.

"Referitor la procesul de votare, acesta, potrivit legii, se va incheia la ora 21:00, la ora locala. Ministerul de Externe, avand in vedere faptul ca au existat foarte multe solicitari din partea cetatenilor aflati in strainatate, a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votarii", a spus Iulian Ivan.

El a precizat ca, la ora 21:00, mai pot vota doar cetatenii care se afla in sala sectiei de votare, si anume acolo unde sunt urnele si cabinele de vot, dupa cum prevede legislatia.

Legat de faptul ca programul de votare nu a fost prelungit, Ivan a spus ca BEC a respectat prevederile legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, unde se prevede ca votarea incepe la ora 7:00 si se termina la ora 21:00.

BEC: MAE nu a solicitat prelungirea programului de vot in strainatate

Duminica, surse oficiale au declarat ca MAE nu a trimis nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare la sectiile deschise in strainatate.

"Nu exista o solicitare de la MAE cu privire la prelungirea programului de votare. USR PLUS a depus solicitare cum se interpreteaza cuvantul 'sala de votare' din art. 48 al Legii electorale. Raspunsul este ca sala inseamna doar sala si nu holul sau curtea sectiei de votare: art. 48 - la ora 21:00 se dispune inchiderea salii. Doar cei din sala pot sa isi exercite votul dupa ora 21:00. Melescanu nu a trimis o solicitare, ci doar a redirectionat cereri din strainatate. Sute de solicitari pe aceasta tema, toate din strainatate, votanti, consuli, presedinti de sectii de votare", au precizat sursele citate.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.