Social 7 Mai 2019 11:41
Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca sigurele criterii pentru numirea judectaorilor CCR trebuie sa fie cele din Constitutie.

"Depolitizati CCR! Incetati sa mai negociati politic functiile din Curtea Constitutionala! Avem nevoie de o Curte verticala, dreapta, care sa respecte Constitutia, si nu vointa politica a celor care ii propun!

Informatiile din presa despre negocierile tensionate din coalitia PSD&ALDE pentru numirea unor judecatori la Curtea Constitutionala sunt alarmante si arata intentia politicienilor de a controla Curtea.

Sigurele criterii pentru numire trebuie sa fie cele din Constitutie: “inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior”.

Un judecator al Curtii Constitutionale nu trebuie sa fie obedient, cu o imagine deteriorata sau un executant al ordinelor venite de la politicieni. Un magistrat care primeste functii prin vot politic pentru ca apoi sa inceapa o prigoana impotriva judecatorilor si procurorilor pentru a raspunde dorintelor unor politicieni nu are ce cauta la CCR si nici in justitie.

Singurele negocieri care ar trebui sa aiba loc la numirea unor judecatori la CCR sunt cele cu societatea civila reprezentantiva, cu activitate recunoscuta in apararea legilor, anticoruptiei si a cetatenilor, nu satelite ale partidelor politice si ale mogulilor penali.

Ma astept ca macar partidele de opozitie sa respecte criteriile constitutionale pentru numirea judecatorilor la CCR si sa nu amestece politicul si politicienii cu studii juridice cu functia de judecator CCR. Un alt caz Dorneanu nu e de dorit!", a scris Macovei pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.