Persoanele care petrec multe ore stand la birou sau in fata televizorului trebuie sa faca exercitii fizice cel putin 30 de minute pe zi pentru a evita problemele de sanatate, conform rezultatelor unui studiu realizat in Australia, citat marti de DPA.

Cercetarea, efectuata de oameni de stiinta de la Universitatea Sydney, a concluzionat ca persoanele care au stat pe scaun peste sase ore pe zi fara sa faca miscare au prezentat un risc mult mai mare de deces din cauza afectiunilor cardiovasculare in comparatie cu cele care au facut exercitii fizice o ora pe zi.

Studiul, publicat marti in revista stiintifica Journal of the American College of Cardiology, a monitorizat timp de noua ani aproape 150.000 de persoane cu varste de peste 45 de ani.

Un angajat obisnuit din Australia petrece cel putin sase ore pe zi stand pe scaun si intra astfel in categoria persoanelor cu un ''nivel ridicat de sedentarism'', potrivit cercetatorilor.

Nivelul ridicat de sedentarism a fost asociat cu aparitia unor probleme de sanatate, precum cancer, obezitate, boli de inima, diabet si chiar depresie.

Timpul mai indelungat petrecut in picioare a redus riscurile cardiovasculare in cazul celor care au stat jos patru ore pe zi sau mai putin, insa a avut un efect minor asupra celor care au stat pe scaun mai mult timp, scrie Agerpres.

Persoanele cu un nivel ridicat de sedentarism care au efectuat zilnic intre 20 si 40 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata, precum mersul pe jos sau urcatul scarilor, si-au redus considerabil riscul de aparitie a unor afectiuni.

''In cadrul studiului nostru, timpul petrecut in mod sedentar a fost consecvent asociat atat cu decesul prematur per total cat si cu decesul cardiovascular in cazul grupurilor cu nivelul cel mai redus de activitate - persoane care efectuau activitati fizice de intensitate moderata sau viguroasa mai putin de 150 de minute pe saptamana'', a declarat conducatorul cercetarii, profesor Emmanuel Stamatakis, citat intr-un comunicat.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

''Spre exemplu, persoanele sedentare, care au stat jos peste opt ore pe zi, au prezentat un risc mai mare cu 107% de deces cardiovascular in comparatie cu cele care au facut miscare cel putin o ora pe zi si au stat jos mai putin de patru ore. Orice tip de miscare este buna pentru sanatate, insa activitatea fizica de intensitate moderata sau viguroasa, care ii face pe oameni sa respire mai greu, este cea mai potenta si mai eficienta'', a precizat Stamatakis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.