Consumul de continuturi prin intermediul ecranelor depasind doua ore pe zi in randul copiilor cu varsta de cinci ani este corelat de experti cu un risc mai mare de a suferi probleme de atentie, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista de specialitate Plos One citata de EFE.

"Am observat ca minorii care folosesc mai mult de doua ore pe zi dispozitive cu ecran aveau mai multe probleme de comportament", a explicat autorul principal al studiului, Piush Mandhane, de la Universitatea Alberta din Canada.

Mandhane si colegii sai au analizat datele cuprinse in registrul 'Healthy Infant Longitudinal Development' (CHILD), bazat pe evidenta populatiei canadiene, pentru a determina asocierile intre timpul de utilizare a ecranelor si rezultatele comportamentale ale copiilor cu varsta de cinci ani.

Parintii au informat despre timpul total pe care il petrece copilul lor in fata micilor ecrane, inclusiv jocuri video si dispozitive mobile, si au completat lista de verificare a comportamentului infantil in cazul minorilor de 5 ani.

Timpul mediu de utilizare a ecranelor a fost de 1,4 ore pe zi la cei de 5 ani si de 1,5 ore pe zi la cei de 3 ani.

Comparativ cu copiii care au utilizat ecranele mai putin de 30 de minute pe zi, 13,7 % din minorii care le-a utilizat mai mult doua ore aveau mai multe probabilitati de a avea probleme de comportament "semnificativ clinic" si de 5,9 ori mai multe posibilitati de a suferi de lipsa de atentie, scrie Agerpres.

Potrivit autorilor, aceste observatii arata ca etapa prescolara poate fi o perioada "critica" pentru educarea atat a copiilor cat si a parintilor privind limitarea timpului petrecut in fata ecranelor si de a incuraja activitatea fizica.

"Cu cat copiii petreceau mai mult timp practicand sporturi organizate, cu atat aveau mai putine probabilitati de a suferi de probleme de comportament", au subliniat autorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.