Cainii pot detecta cu acuratete cancerul cu ajutorul mirosului, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi metode de depistare a tumorilor, accesibile si neinvazive, conform unui studiu citat luni de Xinhua.

O echipa de oameni de stiinta a demonstrat ca exemplarele canine isi pot utiliza simtul foarte dezvoltat al mirosului pentru a identifica esantioanele de sange prelevate de la persoane care sufera de cancer, cu o acuratete de 97%.

Cercetarea a fost prezentata luni in cadrul conferintei anuale a Societatii Americane de Biochimie si Biologie Moleculara, desfasurata in Orlando, Statele Unite.

Receptorii olfactivi canini sunt de 10.000 de ori mai potenti in comparatie cu cei umani, cainii fiind astfel mult mai sensibili la mirosuri pe care oamenii nu le pot percepe, se arata in studiu.

''Un test extrem de sensibil pentru detectarea cancerului ar putea salva mii de vieti si ar schimba modul in care este tratata boala", a declarat Heather Junqueira, cercetator principal la BioScentDx.

Junqueira si colegii ei au folosit o forma de dresaj prin care patru caini din rasa Beagle au fost invatati sa faca distinctia intre sangele prelevat de la persoane sanatoase si mostre de la pacienti cu cancer pulmonar malign, scrie Agerpres.

Desi unul dintre caini nu a raspuns corespunzator la dresaj, ceilalti trei au identificat probele de sange de la pacientii cu cancer cu o acuratete de 96,7% si pe cele de la persoanele sanatoase cu o acuratete de 97,5%.

Cercetatorii intentioneaza sa utilizeze aceasta capacitate de detectare a cancerului de catre caini pentru dezvoltarea unei modalitati neinvazive de screening a acestei afectiuni. Totodata, ei spera sa descopere compusii biologici pe care cainii ii detecteaza si sa conceapa apoi teste de depistare pe baza acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.