Social 4 Aprilie 2019 16:54
Inspectorii MADR si ai Directiilor Agricole Judetene verifica, la nivel national, modul in care sunt respectate prevederile Legii nr.145/2004 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Au fost verificate 185 piete agroalimentare, 82 depozite en-gros de legume si fructe, 2920 operatori economici, din care 1650 persoane fizice si 1270 persoane juridice. Au fost prelevate 28 probe din urmatoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveti, rosii, patrunjel, dovlecei, lamai, salata verde, ridichi, capsuni, ciuperci, etc.

Totodata, atestatele de producator cu suspiciuni asupra calitatii de producator sau asupra cantitatilor de legume posibil de obtinut in raport cu suprafetele cultivate au fost retrase, in vederea verificarii de catre DAJ-uri la primariile emitente.

Constatari in urma actiunilor de control:


  • Pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor o abundenta de legume de sezon proaspete: salata, ceapa si usturoi verde, ridichi, spanac, verdeturi (patrunjel, marar, leustean), radacinoase, castraveti, precum si mere, cartofi, ceapa uscata, nuci si altele produse de fermierii autohtoni.

  • Produsele autohtone se deosebesc prin calitate si prospetime de loturile de legume si fructe din import sau comert intracomunitar, care prezinta in marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fara caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratarii prin ceruire fina.

  • Loturile de legume si fructe provenite din import sau din comert intracomunitar pierd din prospetime si fructuozitate, prin transport si depozitare, de regula fiind recoltate inainte de maturare pentru a rezista la transport si depozitare.

  • Majoritatea legumelor si fructelor provenite din tarile europene sau din import sunt obtinute prin tehnici de cultura super intensive sau intensive, cu dirijarea in totalitate a factorilor de nutritie si de mediu.

  • Legumele si fructele romanesti produse de persoane fizice sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale, mostenite in gospodaria taranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate in principal organic, irigate prin brazda sau picurare, ceea ce le confera calitati organoleptice si insusiri culinare deosebit de apreciate.


La fel de important este si faptul ca toate cantitatile de legume si fructe autohtone sunt recoltate si aduse in pietele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor in aceeasi zi, sau cel mai tarziu, in ziua urmatoare recoltarii, ceea ce le confera prospetime si savoare specifice.

Loturi mari de legume si fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscata, patrunjel, salata verde se descarca in depozitele din Romania, iar pe facturile emise comerciantilor nu se inscrie originea produselor in vederea informarii corecte a cumparatorilor, fiind usor de substituit originea reala cu cea autohtona.

De asemenea, activitatile de control impun un comert corect si civilizat in pietele agroalimentare, cu asigurarea spatiilor aferente producatorilor agricoli autohtoni ce ofera in continuare legume si fructe de sezon proaspete si sanatoase", mentioneaza sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.