Social 4 Aprilie 2019 09:57
Cel putin o ora pe saptamana de mers pe jos in ritm vioi poate ajuta la prevenirea dizabilitatii in cazul persoanelor varstnice afectate de artrita, dureri si rigiditate in zona genunchilor, soldurilor ori gleznelor, conform unui studiu recent citat de agentia Xinhua.

Potrivit cercetatorilor de la Facultatea de Medicina a Universitatii Northwestern din Statele Unite, o ora pe saptamana de activitate fizica moderata sau viguroasa ii poate ajuta pe adultii in varsta sa isi mentina capacitatea de a efectua in bune conditii sarcini zilnice precum imbracatul sau traversarea strazii inainte de schimbarea culorii verzi a semaforului pentru pietoni.

O ora pe saptamana de exercitii fizice a redus cu 85% riscul de dizabilitate si cu aproape 45% pe cel al reducerii mobilitatii in efectuarea sarcinilor zilnice, conform studiului publicat la inceputul acestei saptamani in American Journal of Preventive Medicine.

Cercetatorii au analizat date prelevate de la peste 1.500 de adulti inclusi in programul national privind osteoartrita din Baltimore, Pittsburgh, Columbus si Pawtucket (Rhode Island). Adultii studiati manifestau dureri sau rigiditate la nivelul incheieturilor de la extremitati, cauzate de osteoartrita, insa nu prezentau dizabilitate la momentul inscrierii pentru studiu. Activitatea fizica a fost monitorizata cu ajutorul accelerometrelor.

Dupa patru ani de cercetare, persoanele care nu au atins pragul minim de exercitii fizice au prezentat un risc de opt ori mai ridicat de dizabilitate si de aproape doua ori mai mare de reducere a mobilitatii in timpul efectuarii sarcinilor zilnice in comparatie cu subiectii care au depasit acest prag, scrie Agerpres.

''Scopul nostru a fost acela de a afla ce fel de activitate fizica ii poate ajuta pe oameni sa evite dizabilitatea'', a explicat autoarea principala a studiului, Dorothy Dunlop, profesor de medicina preventiva la facultatea mentionata.

''Speram ca aceasta descoperire in ceea ce priveste sanatatea publica va motiva un obiectiv intermediar de activitate fizica'', a spus ea.

''O ora pe saptamana este o piatra de temelie pentru persoanele care in prezent sunt sedentare'', a adaugat Dunlop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.