Suma pe care trebuie sa o plateasca statul roman este de 2.731.632 euro, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in privinta mai multor dosare aflate pe rolul Instantei europene din perioada 2003-2008 privind dreptul la proprietate.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului constata faptul ca Legea nr. 165 din 2013 nu asigura un remediu eficient pentru acordarea masurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in urma unor condamnari repetate la CEDO, care au culminat cu hotararea pilot in Cauza Atanasiu si altii contra Romaniei din anul 2010.

"Aceasta hotarare reprezinta inca o dovada ca statul roman nu intelege sa isi respecte obligatiile rezultate din tratatele internationale la care este parte (inclusiv Conventia Europeana a Drepturilor Omului ratificata de Romania in 1994). Institutiile care reprezinta statul in materia restituirii proprietatilor sau acordarii de despagubiri fac orice este posibil pentru a intarzia momentul platii despagubirilor sau a diminua cat mai mult cuantumul acestora. Desi autoritatile romane afirmau ca Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte si realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lasat sa treaca toate termenele reglementate fara sa-si indeplineasca obligatiile", arata Asociatia pentru Proprietate Privata intr-un comunicat, potrivit Mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.