Social26 Februarie 201913:35de Clara Vacaru

Lectura de un minut

Carnea provenita de la animale care au fost sacrificate fara a fi anesteziate, in conformitate cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetata drept "bio", a decis marti Curtea de Justitie a Uniunii Europene, transmite DPA.

Multi musulmani cred ca animalul nu trebuie anesteziat inainte de a fi sacrificat, aceasta fiind conditia obligatorie pentru a fi considerat halal si acceptabil pentru consum. Prescriptiile religiei iudaice cu privire la carnea de tip kosher sunt similare cu cele privind carnea halal, scrie Agerpres.

In anul 2012 o asociatie franceza pentru protectia animalelor a cerut interzicerea acordarii etichetei de agricultura ecologica pentru chiftelele de carne de tip halal. Cererea a fost interzisa, ceea ce a dus la o serie de recursuri. Tribunalul francez care se ocupa de acest caz s-a indreptat spre Curtea Europeana de Justitie, solicitandu-i ajutorul in interpretarea legislatiei europene.

Curtea de la Luxemburg a decis ca produsele din carne care sunt etichetate drept bio trebuie sa respecte "cele mai ridicate standarde, in special in domeniul bunastarii animalelor". Ori sacrificarea rituala a animalelor care nu au fost anesteziate "nu este suficienta pentru a inlatura toate toate suferintele animalelor la fel de eficient ca sacrificarea cu anesteziere prealabila, care face ca animalul sa isi piarda constiinta si sensibilitatea", sustine CJUE.

In consecinta, CJUE a concluzionat ca regulile europene "nu permit plasarea etichetei de produs bio pe produsele din Uniunea Europeana care provin de la animalele care au fost sacrificate in conformitate prevederile religioase fara a fi anesteziate in prealabil".

Citeste si:
VIDEO Maimuțe ținute în lanțuri și forțate să culeagă mii de nuci...
VIDEO Maimuțe legate cu...

Decizia CJUE este contrara opiniei exprimata anterior de avocatul general de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Nils Wahl, care in luna septembrie a anului trecut a sustinut ca normele UE cu privire la productia bio nu exclud practica sacrificarii rituale. In mod obisnuit, judecatorii CJUE urmeaza opiniile avocatului general, insa acest lucru nu este obligatoriu.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.