Grupul parlamentar al USR a initiat cu sprijinul grupului PNL o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul protectiei mediului si al regimului strainilor (Pl-x nr. 561/2018) din cauza mai multor neconformitati fata de Constitutia Romaniei. Legea a trecut saptamana trecuta de Camera Deputatilor si are efecte devastatoare in ce priveste ariile naturale protejate din Romania.

"Ordonanta de Urgenta 75/2018 a fost aprobata de Guvern in iulie 2018 si a schimbat legislatia ariilor naturale protejate in sensul eliminarii notiunii de custode, indepartarii organizatiilor neguvernamentale din administrarea ariilor si preluarii ariilor protejate de catre Agentia Nationala pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, o institutie aflata in organizare. Legea de aplicare a OUG pune in pericol buna desfasurare a proiectelor organizatiilor care administreaza, cu succes si din resurse proprii, arii naturale protejate.

Sesizarea contine o lista de argumente pentru care Legea nu este constitutionala si aduce un prejudiciu naturii din Romania. In primul rand, nu se explica regimul de urgenta al unei astfel de masuri si nu face obiectul unei Ordonante de Urgenta. De asemenea, Legea nu vine cu masuri tranzitorii in cazul ariilor protejate din care organizatiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea legii pune in pericol derularea contractelor de custode pana la ajungerea la termen. In plus, Legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizatiilor neguvernamentale din administrarea ariilor din moment ce tot ANANP a facut o evaluare a acestora la sfarsitul anului 2017 si a concluzionat ca fac o treaba buna si foarte buna. Nu in ultimul rand, dreptul fundamental la un mediu curat si sanatos nu este respectat prin adoptarea Legii prezente care creeaza o stare de pericol asupra integritatii ariilor naturale protejate prin nasterea unui vid legislativ.

«In ciuda evidentei incapacitati din partea ANANP sa gestioneze toate ariile naturale protejate din Romania si a pericolului care planeaza asupra proiectelor in derulare in prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin vointa celor care isi doresc sa vada parcari in locul arborilor. Specialistii sunt trimisi la plimbare, politrucii au liber la angajari, de acum vorbim despre ariile NEprotejate ale Romaniei», a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru in Comisia pentru Mediu.

«Conform liderilor PSD, ariile naturale opresc dezvoltarea Romaniei. Aceasta ordonanta va avea consecinte dramatice, va da liber la distrugerea unor zone cu un potential fantastic», a declarant deputatul USR Cornel Zainea, membru in Comisia pentru Mediu.

In Romania, peste jumatate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc. ANANP si-a propus preluarea in bloc a ariilor desi este o agentie nou infiintata, fara specialisti.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Sesizarea a fost initiata de grupul parlamentar USR si semnata de parlamentari PNL", se arata intr-un comunicat al formatiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.