Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este audiat, marti, in comisiile reunite economica si de buget-finante din Senat, alaturi de intreg Consiliul de Administratie al BNR, pe teme legate de cursul valutar si pe modul in care este calculat indicele ROBOR.

"ROBOR nu este manipulat. Nu exista o intelegere de tip cartel intre banci. (...) ROBOR a crescut, este normal, avand in vedere ca si inflatia a crescut. BNR nu se "joaca cu politica monetara", iar dobanzile din piata au crescut in pas cu inflatia. Cand inflatia era foarte scazuta, negativa, nu exista un deficit de cerere, cu cresteri salariale mari. Era inflatie negativa si o crestere economica mare. Atunci, BNR a lasat dobanda la 1,75%", a spus Isarescu, potrivit News.ro.

Guvernatorul Bancii Nationale a subliniat ca "dobanzile mici sunt de domeniul trecutului", in contextul in care inflatia a crescut semnificativ in ultimul an.

Audierile au loc dupa o serie de refuzuri si schimburi de replici aprinse intre BNR pe de o parte si senatorul ALDE, Daniel Zamfir si consilierul premierului, Darius Valcov, de cealalta parte.

Guvernatorul a mai fost invitat de doua ori, pana in prezent, in Comisia economica din Senat, dar a refuzat de fiecare data.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.