Regimul termic prognozat de catre meteorologi pentru urmatoarele doua saptamani (4 - 17 februarie) va fi oscilant, dar temperaturile diurne vor ramane la niveluri pozitive, in timp ce precipitatiile vor fi slabe cantitativ si prezente in majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, in perioada 4 - 9 februarie, regimul termic nu va avea fluctuatii semnificative, astfel ca se vor inregistra, in medie, maxime de 6 - 8 grade si minime intre -2 si 2 grade. In intervalul 10 - 12 februarie, vremea va deveni calda, cu valori termice maxime, in medie regionala, de 9 - 11 grade si minime de la 0 la 2 grade, dar incepand cu 13 februarie, tendinta temperaturii aerului va fi de usoara scadere spre maxime de 7 - 8 grade si minime intre -2 grade si -1 grad. Se vor semnala precipitatii slabe cantitativ, pe arii restranse in 4 si 5 februarie si cu caracter local si temporar, incepand cu data de 11 februarie.

In Crisana, regimul termic nu va avea fluctuatii semnificative in perioada 4 - 9 februarie, cand se vor inregistra, in medie regionala, maxime de 6 - 8 grade si minime intre -2 grade si 1 grad. In intervalul 10 - 12 februarie, vremea va deveni calda, cu maxime de 8 - 11 grade si minime de 0 - 2 grade, dar incepand cu 13 februarie, tendinta temperaturii aerului va fi de usoara scadere spre maxime de 6 - 7 grade si minime intre -3 si -2 grade. Se vor semnala precipitatii slabe cantitativ, pe arii restranse in 4 si 5 februarie si cu caracter local si temporar, incepand cu data de 11 februarie.

In Transilvania, vremea se va raci treptat pana in data de 7 februarie, cand media regionala a maximelor termice va atinge 4 grade. In urmatoarele trei zile valorile termice nu vor mai avea variatii semnificative, apoi, pana in 11 februarie, vor creste cu 4 - 5 grade. In cea de-a doua saptamana, temperaturile diurne vor scadea usor si treptat, astfel ca, in ultimele zile, media lor se va situa in jurul valorii de 4 grade. Cu exceptia primelor doua dimineti ale perioadei, temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media lor va oscila intre -6 grade si -1 grad Celsius. Vor fi precipitatii, in general slabe cantitativ, izolat in prima saptamana si local si temporar in cea de-a doua.

In Maramures, valorile termice diurne vor scadea usor si treptat de la o medie de 8 grade, in prima zi, pana la 5 grade in jurul datei de 9 februarie. Vor urma doua zile de incalzire, apoi se va raci din nou, astfel ca spre sfarsitul intervalului de prognoza media regionala a maximelor termice nu va mai depasi 4 grade. Treptat, temperaturile minime vor deveni negative, iar intre 5 si 17 februarie media lor se va situa, in general, intre 0 si -4 grade. Trecator, se vor semnala precipitatii in general slabe cantitativ, mai frecvente dupa data de 10 februarie.

In Moldova
, vremea va intra intr-un proces de racire pana in jurul datei de 7 februarie, cand media regionala a maximelor va atinge 2 grade. Va urma o scurta perioada de incalzire, astfel ca, in ziua de 11 februarie, vor fi maxime a caror medie va reveni la 8 - 9 grade. Din 12 februarie, se va raci din nou, cu aproximativ 4 grade. Media minimelor termice va fi pozitiva in primele doua dimineti, apoi va avea variatii in general intre -1 si -5 grade. Vor fi precipitatii in general slabe cantitativ, izolat in prima saptamana si local si temporar in cea de-a doua.

Citeste si:
Primăvara prinde contur: Alege sacourile perfecte pentru a înfrunta...
Primăvara prinde contur:...

In Dobrogea, pana in data de 8 februarie, valorile termice vor scadea cu aproximativ 10 grade. In urmatoarele patru zile, vremea se va incalzi, astfel ca, in jurul datei de 12 februarie, media regionala a maximelor termice va atinge 8 - 9 grade. Din 13 februarie, se va raci, iar temperaturile diurne vor scadea pana spre 4 grade. Trendul general va fi de scadere si in cazul temperaturilor nocturne. Acestea vor fi in general pozitive, cu exceptia intervalului 8 - 10 februarie si in data de 17 februarie, cand vor cobori sub zero grade. Dupa data de 6 februarie, trecator, vor fi precipitatii in general slabe cantitativ.

In Muntenia
, in prima zi a intervalului de prognoza, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime in jurul valorii de 15 grade. Pana in data de 8 februarie, se va raci cu 12 grade, apoi se va incalzi usor si treptat, astfel ca in jurul datei de 12 februarie media regionala a temperaturilor maxime va urca spre 10 - 11 grade. In ultimele zile de prognoza, se va resimti din nou o scadere de temperatura, de 4 - 5 grade. Scaderea de temperatura se va remarca si pe perioada noptilor, media minimelor termice va scadea de la 4 grade la inceputul intervalului, pana spre -3 grade in intervalul 9 - 11 februarie. In cea de-a doua saptamana temperaturile nocturne vor fi cuprinse in medie, in general, intre 0 si -2 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata in jurul datei de 7 februarie si dupa data de 12 februarie.

In Oltenia
, vremea se va raci pana in data de 8 februarie, cand maximele termice se vor situa, in medie, in jurul valorii de 3 grade. In urmatoarele 3 - 4 zile valorile de temperatura vor creste cu aproximativ 5 - 6 grade, apoi se va raci din nou, usor si treptat, pana la o medie a maximelor de temperatura de 6 - 7 grade, la sfarsitul intervalului. Media regionala a minimelor termice va fi intre 1 si 4 grade, pana in data de 7 februarie, dupa care va avea variatii cuprinse intre 1 grad si -3 grade. Temporar vor fi precipitatii mai ales in intervalul 4 - 7 februarie si dupa data de 12 februarie.

La munte
, valorile termice vor fi in general in scadere, de la medii ale temperaturilor maxime de 5 - 6 grade la inceputul intervalului, pana -3 grade, in ultimele zile de prognoza. Aceeasi tendinta o vor avea si temperaturile minime, media lor va scadea de la 2 grade in prima dimineata, pana la -9 grade, in ultima. Vor fi precipitatii in fiecare zi, mai frecvente dupa data de 11 februarie.

Citeste si:
Ce destinații de vacanță au ales Delia și Răzvan Munteanu: „În...
Ce destinații de vacanță au...

Estimarile sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.